De mannen aan het werk met de vuurwerkbom bij het restaurant aan de Molenstraat in Ede.
Volledig scherm
De mannen aan het werk met de vuurwerkbom bij het restaurant aan de Molenstraat in Ede. © Politie

Voor de ene broer klappen met honkbalknuppel, voor de ander een vuurwerkbom: ‘Betaal ons’

EDE - De daders van de zware mishandeling van een 27-jarige man eind februari in Lunteren hebben eerder deze maand zijn broer proberen af te persen. Ze deden dat door op dinsdag 10 maart ’s nachts een plakkaat op te hangen bij zijn restaurant in Ede.

Vervolgens lieten ze en een partij zeer zwaar illegaal vuurwerk ontploffen. Door de ontploffing werd de voordeur uit het pand aan de Molenstraat geblazen.

Op het plakkaat stond een tekst waarop de eigenaar van het restaurant ernstig wordt bedreigd: ‘Wat met je broertje is gebeurd, gaat nog veel erger met jou gebeuren. Betaal ons’.

Volgens de politie begrijpen beide slachtoffers niet waarom zij doelwit zijn of waarom ze moeten betalen. 

Wandelend door het centrum

Uit camerabeelden blijkt dat de daders uit de richting van het Bunschoterplein kwamen en er na het incident ook in die richting te voet vandoor gingen. De man die de bom plaatste, had een bivakmuts op en droeg een lichtgrijze of witte hoody en een spijkerbroek. 

Opel Vectra

De broer van de restauranthouder werd, zoals eerder door de politie gemeld, op 27 februari ernstig mishandeld bij zijn woning aan de Haverkamp in Lunteren. De daders sloegen hem meerdere malen met een honkbalknuppel. 

Het signalement van een van de twee verdachten: Een donkergetinte man eind 20, ongeveer 1,80 meter lang, smal postuur en met kort zwart haar.

De politie stelde vanavond in de uitzending dat op camerabeelden uit de buurt blijkt dat een auto, mogelijk een Opel Vectra, rond de tijd van de mishandeling door de straat heeft gereden. De politie zoekt de bestuurder en hoopt dat die meer kan vertellen over de daders. Ook deze verdachten zijn nog niet gepakt. 

In samenwerking met indebuurt Ede