Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images

Vrijspraak voor Edese die puppy in kou liet kleumen: politie vroeg niet wie eigenaar was

EDE - Een 51-jarige vrouw uit Ede is donderdag vrijgesproken van het kou laten lijden van een puppy en van het niet registreren en chippen van het beestje. De politie is vergeten te vragen of de vrouw eigenlijk wel de eigenaresse was van het hondje.

De strafzaak werd opgetuigd na twee meldingen van omwonenden die zich zorgen maakten om het hondje dat aan de Haviklaan verbleef. Agenten gingen in december 2016 naar de Edese vrouw toe en vernamen via haar tolkende dochter dat de drie maanden oude puppy was meegebracht uit Parijs.

Het beestje was niet geregistreerd of gechipt. Na het bezoek van de agenten zou het hondje worden gechipt, zo werd beloofd. In maart kwam een tweede melding. Het hondje zat altijd buiten in de kou en zat onophoudelijk te bibberen en te blaffen. Weer gingen de agenten er op af. Dit keer was het hondje bijterig, angstig en wegloperig, en nog steeds niet gechipt. De agenten besloten er een zaak van de maken, en die werd afgedaan met een strafbeschikking.

Nalatigheid 

Maar de Edese vrouw betaalde die niet. Daarop kwam de oude aanklacht anno 2020 alsnog voor de rechter, om daar donderdag te stranden in een vrijspraak. ,,Mijn cliënte is nooit gevraagd of het hondje wel van haar was”, zei de advocate. ,,En zij zegt dat dat niet zo is. Het hondje is van een van haar dochters.”

Een aanvullend proces verbaal waarin een agente alsnog beschrijft waarom zij destijds aannam dat de 51-jarige de eigenaresse moest zijn, heeft die nalatigheid niet recht getrokken. ,,Om dat zo te concluderen gaat te ver”, vond de politierechter.

In samenwerking met indebuurt Ede