Volledig scherm
Nieuwbouw op het Enkaterrein in Ede. De gemiddelde WOZ-waarde in Ede is sterker gestegen dan de buurgemeenten. © Herman Stover

Waarde huizen in de Vallei stijgt sneller dan landelijk en in Ede het meest

EDE - Huizen in de regio zijn meer in waarde gestegen dan het landelijk gemiddelde. De stijging van de zogenoemde WOZ-waarde was van alle vier de Valleigemeenten in Ede het grootst.

In alle gemeente zijn de jaarlijkse aanslagen ozb (onroerendezaakbelasting) weer verspreid. Eigenaren van woningen (en bedrijven) betalen een percentage van de WOZ-waarde van hun pand aan gemeentelijke belasting. De gemiddelde stijging van de WOZ-waarde in Ede is 8,2 procent. In Veenendaal en in Wageningen 6,6 procent en in Rhenen 6,5 procent. Dat laatste is gelijk aan het landelijk gemiddelde.

Markt

Wethouder Leon Meijer van Ede kan niet goed verklaren waarom de stijging in Ede groter is dan in de andere drie Valleigemeenten en het landelijk gemiddelde. ,,Op die vraag is geen expliciet antwoord te geven. Maar cijfers liegen niet, dit is de markt. Kennelijk wordt in Ede meer voor huizen betaald”, reageert hij via zijn woordvoerder.

De gemiddelde WOZ-waarde van een woning is in heel Nederland 230.000 euro. In de Vallei zijn huizen in Rhenen het duurst met een gemiddelde WOZ-waarde van 283.500 euro. Dan volgen Ede met 243.871 euro en Veenendaal met 234.000 euro. In universiteitsstad Wageningen zijn huizen met een gemiddelde WOZ-waarde van 225.616 euro het goedkoopst.

Bezwaren

Dit kan allemaal nog iets naar beneden worden bijgesteld, als een gemeente bezwaren honoreert van woningeigenaren tegen de WOZ-waarde van hun huis. In Ede stond de teller op 12 maart op 585 bezwaren, in Veenendaal op 141, Wageningen 60 en Rhenen 50. Ede telt natuurlijk ook veruit de meeste huizen van alle vier de gemeenten, op 1 januari 2018 bijna 46.500. In Veenendaal waren dit er 28.500, in Rhenen 8.300.

Wageningen heeft weliswaar de goedkoopste huizen (gemiddeld dan) maar het hoogste belastingtarief: de ozb is daar 0,14319 procent van de WOZ-waarde. Ede is met 0,1101 procent het goedkoopst. Rhenen en Veenendaal zitten er tussenin. De belasting op woningen levert Ede dit jaar naar verwachting 13,5 miljoen euro op. Veenendaal haalt 7,3 miljoen op, Wageningen 7,1 en Rhenen 3 miljoen. Dit is nog buiten de inkomsten van de ozb op bedrijven.

De WOZ-waarde vormt naast de ozb, ook de basis voor het eigenwoningforfait en de schenk- en erfbelasting. Het is niet hetzelfde als de verkoopwaarde van een huis, want de WOZ-waarde is vastgesteld per 1 januari 2018 en huizenprijzen zijn sindsdien verder gestegen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede