Warmtecentralebedrijf Ede vreest torenhoge dwangsommen
EDE - Om te voorkomen dat het Edese warmtebedrijf MPD aan de lopende band dwangsommen van 20.000 euro aan de broek krijgt, wil het bedrijf dat de Raad van State een stokje steekt voor dat besluit van de gemeente.
Delen per e-mail
Begin vorig jaar stroomden er op een ochtend massaal klachten binnen bij de gemeente over stankoverlast, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het stoken van te nat hout in de biomassacentrale aan de Knuttelweg.
Omdat er in 2019 ook al een vergelijkbaar stankprobleem was, legde Ede na het tweede incident een preventieve dwangsom van 20.000 euro op, met een maximum van 200.000 euro.
Nu vreest MPD een stroom aan dwangsommen, omdat door de kou er veel warmtevraag is vanuit Ede, en omdat het bedrijf krap in het personeel zit. Verplichte stankmeldingen zouden daardoor niet snel genoeg gedaan kunnen worden.
MPD: Stank kwam ook van open haarden omliggende woningen
Volgens de gemeente is sprake van een overtreding als MPD niet snel genoeg bij de omgevingsdienst, of gemeente een melding doet van een stank- of ander milieuincident. Volgens de advocaat van het warmtebedrijf loopt MPD daardoor een heel groot risico om bij het minste of geringste een dwangsom opgelegd te krijgen. Immers, wat is snel melden en wat moet je melden?
Lees meer over de warmtenetten in Ede in ons dossier Warmtenet Ede
De rechter wilde tijdens de zaak in Den Haag gisteren weten waarom MPD nu pas een spoedblokkade van de dwangsom wil, terwijl die al in april vorig jaar is opgelegd. Volgens het bedrijf is het risico dus pas afgelopen december heel groot geworden.
Krap in het personeel vanwege corona
Enerzijds omdat er door de kou veel warmtevraag vanuit Ede is en er veel meer gestookt wordt, anderzijds omdat het bedrijf door de steeds strenger wordende coronamaatregelen krap in het personeel zit. En dan is een foutje zo gemaakt en een melding te laat ingediend.
De rechter tekende aan dat hij alleen gaat beslissen of de dwangsom zolang moet worden opgeschort, totdat later dit jaar een bodemzaak wordt behandeld. Het warmtebedrijf hoopt dat de Raad van State de dwangsom zolang in de juridische ijskast zet.
'Te hoog en te ingrijpend’
Verder vindt MPD de dwangsom veel te hoog en ingrijpend. Volgens het bedrijf is en waren de vorige incidenten zeker niet alleen aan de warmtecentrale te wijten. De rook- en stankoverlast zou ook veroorzaakt zijn door het stoken van nat hout in de vele open haarden en houtstookkachels in de omliggende woningen.
Volgens de gemeentewoordvoerster van Ede is dat onzin en was het bedrijf verantwoordelijk voor de stank. Uitspraak binnen enkele weken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM
Geschiedenis met een zwartgeblakerd randje: nu scoutinggroep Pieter Mauritz 75 jaar bestaat, ziet tijdcapsule het licht
EDE - Leden keken er vaak nieuwsgierig naar: het mysterieuze metalen kistje dat is ingemetseld boven de open haard in hun clubhuis. Op een kleine koperen plaquette die het kluisje deels bedekt staat de tekst ‘tijdcapsule A, niet openen voor 23-2-2021'. Hoog tijd dus om de boel open te breken en eindelijk te bekijken wat 25 jaar lang verborgen is gebleven. -
Directeuren van groot vakantieparkenconcern vervolgd voor verkrachten babysitter
LUNTEREN - Twee directeuren uit Ede en Apeldoorn van een groot Nederlands vakantieparkenconcern uit Lunteren worden vervolgd wegens een gezamenlijke verkrachting van hun babysitter. Dat zou in 2019 zijn gebeurd in Beausoleil, bij Monte Carlo.
-
PREMIUM
De Kijkdoos is al 50 jaar een springplank voor kunstenaars: ‘De naam is een beetje truttig, maar niemand wil die veranderen’
BENNEKOM - Het begon allemaal met een expositieruimte in een garage. Culturele Vereniging De Kijkdoos in Bennekom bestaat deze week 50 jaar en is niet meer uit het dorp weg te denken. -
Schaapjes tellen. Heel veel schaapjes tellen
Schaapherder Lianne van den Brandhof (rode jas) en Hilda Blanke, secretaris Vereniging Stamboek Het Veluws Heideschaap, controleren de gezondheid van pasgeboren lammetjes in de kooi op de Ginkelse Heide in Ede. -
Defensie houdt spectaculaire oefening met Chinook boven Ginkelse Heide
EDE - Een mooi gezicht dinsdagmiddag op de Ginkelse Heide in Ede: defensie oefende daar met een Chinook-helikopter.
In samenwerking met indebuurt Ede
0 reacties