Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Zó kan een makelaar witwaspraktijken herkennen: ‘Echte ondernemer wil juist vindbaar zijn via Google’

EDE/ NIJMEGEN - Een pand willen kopen met zeker 10.000 euro aan briefgeld. Dan spring je meteen in het oog bij een makelaar, zou je zeggen. Maar die zien, zo blijkt, weinig noodzaak om verdachte transactie te melden. De instantie die meldingen van ongebruikelijke transacties bijhoudt, kijkt minder raar op. ‘Dit gebeurt niet alleen bij keukenboeren.’

Stel je voor: je bent makelaar en een studente van 21 jaar klopt aan met het verhaal dat ze twee panden met een totale waarde van 500.000 euro wil kopen. Op de vraag hoe ze dat gaat betalen, antwoordt ze dat een rijke Amerikaanse geldschieter bijspringt. Een officiële bevestiging van een advocaat of notaris kan ze niet geven.

Als je als makelaar in een situatie als deze terechtkomt, kan dat een reden zijn melding te maken van een ongebruikelijke transactie bij de zogeheten Financial Intelligence Unit (FIU).

Het voorbeeld komt uit een onderzoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en is waargebeurd. Na een seintje van een alert makelaarskantoor bleek dat de 21-jarige bij een netwerk hoorde waarin ‘personen met antecedenten’ zaten. Een mogelijke witwasconstructie werd zo voorkomen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Ede