Volledig scherm
Waarschuwingsborden bij de gladde zonnepanelen in het wegdek van het verwarmde fietspad aan de Bovenbuurtweg in Ede. © Herman Stöver

Zonnefietspad Ede is glad, krijgt dezelfde antisliplaag als vliegdekschip

EDE - Een deel van het ‘verwarmde’ fietspad aan de Bovenbuurtweg in Ede is afgesloten. De zonnepanelen in het wegdek die voor de warmte moeten zorgen als het vriest of als er sneeuw valt, zijn te glad. En dat is gevaarlijk voor de fietsers.

Die zonnepanelen leveren voldoende energie om het pompsysteem van het naastgelegen slimme fietspad aan te drijven. Op deze manier is het verwarmde fietspad, dat aangesloten is op het Warmtenet in Ede, energieneutraal.

Anti-sliplaag versleten

De zonnepanelen zijn voorzien van een speciale ruwe structuur, waardoor het oppervlak veilig is om over te fietsen en te lopen. Die antisliplaag is sneller afgesleten dan verwacht, zegt Job van Roekel van Easypath, directeur van het bedrijf dat het verwarmde fietspad en de zonnepanelen in het wegdek heeft aangelegd.

Volgens Van Roekel is een klein deel van het verwarmde fietspad glad bij neerslag. ,,Het gaat alleen om het wegdek met de zonnepanelen er in, zo’n tien vierkante meter.”

In het filmpje hieronder legt de gemeente Ede uit hoe het verwarmde fietspad werkt.

Coulantie

Easypath zal de laag zo snel mogelijk vervangen, maar daarvoor moeten de weersomstandigheden eerst beter zijn. ,,Het moet niet te koud zijn en de panelen moeten vooral goed droog zijn. Waarschijnlijk kan het pas in de lente, maar als het weer het toelaat doen we het eerder. We voelen de druk, maar het moet wel goed gebeuren.”

Het verwarmde fietspad in Ede was één van de eerste van Nederland. Het nadeel daarvan is dat je ook kinderziektes hebt, zegt Van Roekel. ,,De nieuwe antisliplaag is veel dikker, stroever en beter. Hij wordt ook gebruikt op de dekken van vliegdekschepen. Deze slijt niet af.”

Easypath zal de toplaag gratis of tegen een klein vergoeding vervangen. ,,Ondanks dat het een proefproject was vinden we eigenlijk dat dit onder coulantie moeten vervangen.”

Meer verwarmde fietspaden

Het verwarmde fietspad in Ede is niet de enige in de regio. Ook tussen Rhenen en Driebergen en bij het Onderlangs in Wageningen liggen verwarmde fietspaden. Daarbij is gebruik gemaakt van een ander soort antisliplaag.

Gemeenteraadslid Stephan Neijenhuis (D66) heeft burgemeester en wethouders om opheldering gevraagd. De gemeente Ede wil niet reageren op vragen van De Gelderlander, omdat ze eerst de raadsvragen van D66 wil beantwoorden.

Volledig scherm
Waarschuwingsborden bij de gladde zonnepanelen in het wegdek van het verwarmde fietspad aan de Bovenbuurtweg in Ede. © Herman Stöver

In samenwerking met indebuurt Ede