Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Zonneveld in Bennekom krijgt flinke steun

BENNEKOM/ EDE - De komst van een zonnepark aan de Dijkgraaf in het Bennekomse deel van het Binnenveld zorgt voor verdeeldheid in de Edese gemeenteraad. 

Dat bleek donderdagavond tijdens een vergadering over de vraag of de raad hier bedenkingen tegen heeft. De voorstanders (VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie, GemeenteBelangen en PvdA) hebben met 20 zetels een nipte meerderheid. Dus de kans dat het veld er komt, is groot.

Tegenstanders

Heereluurt Heeres, een van de omwonenden die grote bezwaren heeft tegen het plan, constateert dat de meerderheid klein is. ,,Als iedereen straks stemt, zoals het er nu uitziet, dan hebben we een probleem. Maar het is ongeveer fifty/fifty’’, heeft Heeres gezien. ,,Dus als wij kans zien om een partij op andere gedachten te brengen, zullen we dat zeker doen.’’

De bezwaarmakers wachten de stemming over twee weken af. ,,Afhankelijk van de steun die het plan dan krijgt, bekijken we of we iets gaan doen. Als het wordt aangenomen, komt het plan wellicht ter inzage te liggen en kunnen we daar dan bezwaar tegen aantekenen.’’ 

Quote

Als wij kans zien om een partij op andere gedachten te brengen, zullen we dat zeker doen

Heereluurt Heeres, Tegenstander zonneveld Dijkgraaf

Petitie duizend keer ondertekend

In een eerder stadium ondertekenden ongeveer 120 buurtbewoners een bezwaar tegen het plan. Ook startte het Comité verontruste omwonenden zonnepark Dijkgraaf een petitie. Die werd meer dan duizend keer ondertekend.

De verontruste omwonenden staan niet alleen. Ook de Weidevogelwerkgroep Binnenveld Oost en de Stichting Milieuwerkgroepen Ede zijn tegen het zonneveld. In de gemeenteraad moeten SGP, coalitiepartij CDA, Burgerbelangen, Ede-Nu, DKE en Fractie Wijnsouw niets van het plan hebben. Met negentien zetels houden ze het echter niet tegen.

Landbouwgrond

Het grootste bezwaar van de tegenstribbelende partijen is dat het zonnepark op landbouwgrond komt. Zij zien veel liever dat er eerst zonnepanelen op daken en zogeheten restgronden komen. Maar ook de plek vinden ze slecht gekozen. 

,,Er is al zoveel van het Binnenveld afgeknabbeld: Wageningen Noordwest, Veenendaal-Oost’’, memoreerde Gerrit Heij (SGP). Jan Pieter van der Schans (CDA) voegde er aan toe dat er ook al 300 hectare landbouwgrond is opgegaan aan het natuurgebied Binnenveldse Hooilanden. Zij misten ook het draagvlak van de omgeving.

Quote

Er is al zoveel van het Binnenveld afgeknab­beld: Wageningen Noordwest, Veenendaal-Oost

Gerrit Heij, SGP

Onderzoek universiteit

Voor de voorstanders woog zwaar mee dat Wageningen UR wetenschappelijk onderzoek gaat doen aan het zonneveld en de gevolgen die het heeft voor de biodiversiteit. ,,In het begin waren wij tegen’’, zei Edy Bouma (GemeenteBelangen). ,,Maar nu de WUR onderzoek gaat doen, ondersteunen we het project.’’ De bezwaren van de omwonenden deed hij af met: ,,Liever niet bij mij in de buurt.’’

 Sjoerd Bakker (VVD) was niet alleen blij met dat onderzoek, maar ook met het innovatieve karakter van zonneveld.  Freek Jan Koekoek (D66) zag alleen maar voordelen: ,,Dit is de eerste kans dat we daadwerkelijk iets kunnen doen aan de energietransitie. Het is een goed plan. En stel dat we het niet doen, dan is dat een stap achteruit.’’

10 hectare

LC Energy wil het zonneveld aanleggen. De grootte bedraagt ongeveer 10 hectare. 

Quote

Dit is de eerste kans dat we daadwerke­lijk iets kunnen doen aan de energie­tran­si­tie. Het is een goed plan

Freek Jan Koekoek, D66

In samenwerking met indebuurt Ede