Volledig scherm
EINDHOVEN, Jan Louwers Stadion, 13-05-2016, Jupiler League voetbal, halve finale play offs, seizoen 2015/2016, Fc Eindhoven - NAC , © Marcel Bonte

125 gebouwen Eindhoven krijgen zonnepanelen

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven heeft niet voldoende geld om al zijn eigen panden op korte termijn CO2-neutraal te maken. Om toch al iets te doen, wordt 8,2 miljoen euro ingezet om in 2019 en 2020 bij 125 gebouwen alvast zonnepanelen, ledverlichting en isolatie aan te brengen. 

Het gaat om bijvoorbeeld het FC Eindhoven-stadion, het Parktheater, het  Indoor Sportcentrum, de Effenaar, jongerencentrum Dynamo, maar ook spilcentra, voetbalkantines, sporthallen en -zalen, brandweerkazernes en dergelijke. Met die maatregelen wordt daar 40 procent van de CO2-uitstoot teruggedrongen. Maar de doelstelling om in 2025 100 procent reductie te halen, is onzeker geworden. De gemeente heeft daarvoor nu niet de benodigde extra middelen beschikbaar. In 2020 moet daar opnieuw naar gezocht worden. 

Dat staat in een raadsvoorstel van het college van B en W dat begin volgend jaar in de gemeenteraad moet komen. De huurders gaan er ook van meeprofiteren. 10 procent van de besparing mogen zij houden. De rest gaat in een fonds waarmee de werkzaamheden grotendeels gefinancierd worden. Hierover moeten per pand afspraken gemaakt worden met de huurders. Pas als een huurder akkoord is, kan de verduurzaming starten. 

Volledig scherm
© Effenaar

Na 2020 is er voor andere panden en verdere verduurzaming geen geld gereserveerd; daarover moet het college te zijner tijd beslissingen nemen. Toch wil het college niet op de handen blijven zitten. Enerzijds is een pandeigenaar ook verplicht om deze maatregelen te nemen, anderzijds wil Eindhoven een voorbeeld geven aan andere vastgoedeigenaren. Gesprekken met kennisinstellingen als Fontys en TU/e, schoolbesturen, brandweer, kinderdagopvang, commerciële verhuurders en dergelijke zijn al gehouden.  Voorbeeld voor de aanpak is het pact dat de gemeente sloot met de woningcorporaties. Daarin is vastgelegd dat de partijen gezamenlijk optrekken. De verduurzaming van de 125 panden is de gemeentelijke inbreng. 

Volledig scherm
Foto Van de Meulenhof

Eindhoven heeft in totaal 525 gebouwen (woningen, scholen, kantoren en dergelijke) in bezit. Een deel wordt niet aangepakt omdat het om tijdelijk bezit gaat. Andere panden worden bijvoorbeeld op termijn gesloopt of gerenoveerd. De middelbare scholen zijn geen eigendom. De 125 die wel in aanmerking komen, zijn in 2019 of 2020 aan de beurt. De maatregelen leveren meteen ook besparingen op, aan energiekosten.  Dat geld kan dan in een fonds gestort worden om te gebruiken om de verduurzaming te betalen. 

De gemeente laat bovendien weer een deel van de straatverlichting vervangen door ledlampen. Daar is 2,5 miljoen voor beschikbaar. Eerder werd alle verlichting op de Ring al voorzien van de nieuwste lampjes. 

  1. Solar Team Eindhoven als koploper over de finish in Adelaide, niets staat winst nog in de weg
    VIDEO

    Solar Team Eindhoven als koploper over de finish in Adelaide, niets staat winst nog in de weg

    ADELAIDE/EINDHOVEN - Solar Team Eindhoven is vrijdag over de finish gekomen van de World Solar Challenge, een wedstrijd voor auto’s die op zonne-energie rijden. De wagen passeerde als derde de eindstreep in Adelaide, en moet nu wachten op de officiële uitslag. Op zaterdag worden de wagens gekeurd door een jury, op zondag wordt de eindstand van de race bekendgemaakt. De Brabanders zelf hebben er alle vertrouwen in.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven