Volledig scherm
Bedrijventerrein De Hurk in Eindhoven © Ronald Otter

Actie illegale handel op bedrijventerrein De Hurk in Eindhoven

EINDHOVEN - Eindhoven houdt een grote schoonmaak op bedrijventerrein De Hurk. Vooral kleinere autobedrijven die in het verleden oogluikend zijn toegestaan, moeten verdwijnen omdat detailhandel niet meer is toegestaan.

Uit informatie van de gemeente blijkt dat Eindhoven actie onderneemt tegen ten minste vijf bedrijven die geen vergunning hebben voor verkoop aan particulieren. In de meeste gevallen gaat het om autohandelaren die de deuren moeten sluiten.

De gemeente laat desgevraagd weten dat er op meerdere adressen op het bedrijventerrein procedures zijn opgestart en dat er nog steeds nieuwe controles plaatsvinden. ,,Soms volstaat het verzoek om illegale activiteiten te beëindigen. In andere gevallen is een uitspraak van de rechter nodig, waaruit blijkt dat de gemeente terecht handhaaft. Ook in die gevallen zijn de illegale activiteiten gestaakt.''

Detailhandel op bedrijventerrein De Hurk is alleen nog toegestaan in de zone aan de snelweg en in koopcentrum De Hurk. Aan de snelweg zitten de grote dealers van bekende automerken zoals Volkswagen, Audi, Lexus en Ford.

De gemeente benadrukt dat alle bedrijfstakken worden gecontroleerd en dat nog geen enkele ondernemer het zover heeft laten komen dat er een dwangsom betaald moet worden.

Slachtoffer van willekeur

Het optreden tegen illegale bedrijven levert niet alleen applaus op. Autohandelaar Auto040 aan de Hastelweg is het niet eens met een dwangsom die de gemeente oplegde. Het autobedrijf is naar eigen zeggen als eerste aangepakt en het slachtoffer van willekeur, zegt advocaat Tom Jeltema. Vrijdag dient een rechtszaak die het bedrijf aanspande.

In een ander geval werd een autoverkoper ten onrechte beschuldigd. Eigenaar Angelo van Veen van Angelo's Cars aan de Rooijakkersstraat schrok zich vorig jaar een ongeluk toen hij van de gemeente het bericht kreeg dat hij moest vertrekken omdat zijn bedrijf in overtreding was.

Boos op gemeente

Verhuurder Tonnie van der Heijden zegt dat hij gelukkig de oude vergunning uit 1997 tevoorschijn kon toveren om te bewijzen dat door de gemeente toestemming is gegeven voor de autohandel. Van der Heijden is desalniettemin boos op de gemeente. ,,Ik heb dat pand dertig jaar geleden gekocht en altijd netjes betaald voor de vergunningen'', foetert hij. Ondanks excuses die de gemeente maakte, dreigt hij met een schadeclaim.

Voorzitter Guido Hermanides van de ondernemersvereniging op het bedrijventerrein noemt het terecht dat de gemeente optreedt tegen illegale activiteiten. Het Ondernemerskontakt De Hurk heeft geen signalen dat de gemeente in meer gevallen onterecht is opgetreden tegen bedrijven. ,,Wij krijgen geen klachten.''

In samenwerking met indebuurt Eindhoven