Victor van Wulfen verlaat het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven (archieffoto).
Volledig scherm
Victor van Wulfen verlaat het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven (archieffoto). © Foto van de Meulenhof/Sem Wijnhoven

Arts vervalste medisch dossier van klokkenluider Vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN - Een arts van Vliegbasis Eindhoven is door het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg berispt, omdat hij het medisch dossier van oud-piloot en klokkenluider Victor van Wulfen had vervalst.

Van Wulfen trok acht jaar geleden aan de bel over diverse veiligheidsincidenten op de Eindhovense luchtmachtbasis. Hij was destijds piloot op een Hercules transportvliegtuig. Van Wulfen werd in 2015 in het gelijk gesteld, maar kreeg begin 2017 een vliegverbod opgelegd, waarna hij ontslag nam. Nog altijd voert de inwoner van Heeswijk-Dinther strijd tegen zijn voormalig werkgever en diverse oud-collega’s. 

Onder anderen daagde Van Wulfen dit jaar voormalig onderdeelsarts Derk Blikman van de vliegbasis voor het tuchtcollege. Deze zou in 2009 het patiëntendossier van Van Wulfen hebben vervalst door daarin de diagnose op te nemen dat de piloot aan psychische stoornissen leed. Het tuchtcollege geeft Van Wulfen in zijn klacht gelijk en geeft de arts een officiële berisping hiervoor. 

Geen consult

De diagnose was in 2009 in het medisch dossier opgenomen, zonder dat er een consult tussen de klager en de arts had plaatsgevonden, constateert het tuchtcollege. De toevoeging van de voor een piloot van Defensie zwaar beladen diagnose was door de arts in het dossier opgenomen, puur op basis van uitlatingen van de toenmalige commandant van squadron 336. 

Deze had vervolgens aan het personeel van de vliegbasis medegedeeld dat Van Wulfen -zonder dat hij er zelf bij aanwezig was- vrijwillig zou deelnemen aan een psychologisch of psychiatrisch traject, omdat hij ‘in een schijnwereld leefde’. Van dit alles was geen sprake, blijkt uit de uitspraak in de zaak van Van Wulfen versus Blikman. 

Het tuchtcollege gaat niet mee in de klacht van de klokkenluider dat de arts zijn beroepsgeheim heeft geschonden, door het dossier te delen met de commandant. Volgens het college is dat niet bewezen.  Wel valt de arts aan te wrijven dat hij Van Wulfen in de kou heeft laten staan, door al zijn mails over de gang van zaken niet te beantwoorden. ‘Klager had recht op informatie', stelt het tuchtcollege. 

‘Hand boven het hoofd’

De voormalig luchtmachtpiloot reageert ‘opgelucht en tevreden’ op de uitspraak, maar gaat stug verder met zijn strijd. Volgens hem is hij nog altijd niet volledig gerehabiliteerd en wordt bovendien de veroorzakers van de door hem aangekaarte misstanden bij de luchtmacht door de militaire top ‘de hand boven het hoofd gehouden’.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven