Wilco Van Grootel zorgt met zijn collega's van de Baetsen Milieubedrijven voor de inzameling van afval in verschillende gemeenten.
Volledig scherm
Wilco Van Grootel zorgt met zijn collega's van de Baetsen Milieubedrijven voor de inzameling van afval in verschillende gemeenten. © Sem Wijnhoven/DCI Media

Baetsen Milieubedrijven: ‘Nog nooit zoveel gft-afval als nu’

BroodnodigEINDHOVEN - In deze coronacrisis zijn veel vakmensen onmisbaar. Zo ook Wilco van Grootel, chauffeur bij de afvalophaaldienst van de Baetsen Milieubedrijven.

Wilco van Grootel zorgt met zijn collega’s van de Baetsen Milieubedrijven voor de afvalinzameling in verschillende gemeentes in de regio. Hij rijdt afvalrondes door de wijken en zorgt voor verwerking van afval bij weegbruggen, waar de hoeveelheid afval gewogen wordt. Tijdens de coronacrisis ziet Wilco dat buurtbewoners veel waardering uiten richting afvalinzamelaars, al loopt het persoonlijk contact wel terug.

Veel gtf-afval

,,Af en toe een praatje maken met de mensen op straat is natuurlijk een heel stuk minder als voorheen. Gelukkig gebeurt dit nog wel, maar op gepaste afstand . We zien ook het duimpje omhoog bij veel mensen die bijvoorbeeld in de tuin staan te werken. Die waardering is natuurlijk heel mooi om te zien”, aldus Van Grootel.

Dat men tijdens de thuisblijfperiode veel in de tuin aan de slag gaat, is volgens Van Grootel zichtbaar in de hoeveelheid afval die in de groene kliko te vinden is. ,, We hebben nog nooit zo vroeg in het jaar zoveel groente,fruit- en tuinafval gezien als nu”, vertelt hij.

De afvalinzameling gaat volgens Van Grootel gewoon door als voorheen, maar het team van de Baetsen Milieubedrijven moet wel goed naar de planning blijven kijken. ,,Het is elke ochtend weer een verrassing, want als collega’s verkouden zijn of koortsklachten hebben, blijven zij natuurlijk thuis. Dan is het weer even puzzelen met de bezetting, omdat we moeten kijk wie in welke wijk nodig is voor de werkzaamheden die dag.”

Jerrycans

Binnen de Baetsen Milieubedrijven worden ten tijde van corona ook de nodige hygiënemaatregelen getroffen. Zo is afgesproken dat men minimaal twee meter afstand van elkaar houdt en worden kantines, kantoren en bedrijfsruimtes extra schoongemaakt. Ook op de wagens zijn volgens Van Grootel alle middelen aanwezig om veilig te kunnen werken en het besmettingsgevaar tot een minimum te beperken. ,,We hebben op de wagens een mengsel van desinfecterende zeep met water in jerrycans, dat makkelijk bruikbaar is. Daarnaast zijn er meer dan genoeg handschoenen aanwezig op de wagens en worden cabines na elke rit gedesinfecteerd.”

Quote

Ik let op mijn eigen veiligheid en die van anderen, maar ook op wat ik mee naar huis zou kunnen nemen.

Wilco van Grootel, Chauffeur bij de Baetsen Milieubedrijven

Van Grootel is het eens met de strenge regels die nu zijn ingevoerd, al had hij deze een paar weken geleden niet verwacht. ,,Heel eerlijk, in het begin deed ik er ook nog wat lacherig over en wuifde ik het hele corona gebeuren een beetje weg”, bekent Van Grootel. ,,Maar helaas, het is zeer ernstig wat er nu gebeurt.”

Met Van Grootel gaat het goed. Hij heeft geen klachten en kan, ondanks de spannende periode, gewoon zijn ritten blijven maken. ,,Ik zit spreekwoordelijk nog goed in mijn vel en als de bezetting op de afvalrondes goed blijft, ben ik tevreden. Ik moet wel zeggen dat ik ook heel goed let op de thuissituatie. Ik let hier op mijn eigen veiligheid en die van anderen, maar ook op wat ik eventueel mee naar huis zouden kunnen nemen.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven