Volledig scherm
© Thinkstock

Bedrijf uit Eindhoven verdacht van heling auto-onderdelen

DEN BOSCH - Alles wijst op handel in gestolen auto-onderdelen. Daarom eist de officier van justitie een celstraf tegen de ontkennende eigenaar van een Eindhovens bedrijf, die weinig uitleg geeft.

Dat was pech voor Feti Y. (43) uit Lommel. Komt de politie vanwege een inbraakalarm naar zijn handel in automaterialen, treft ze daar ‘een puinhoop’ die doet vermoeden dat  er met die handel iets niet pluis is. In december 2015 was dat.

Gestolen

Langdurig onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat veel spullen die Y. in zijn Eindhovense bedrijfspand aan de Turnhoutlaan had liggen, uit diefstal afkomstig waren. Autoradio's, navigatiesystemen, dashboard-onderdelen, van alles. ,,Ik heb die dingen op internet gekocht en had geen vermoeden dat ze gestolen konden zijn”, verklaarde Y. donderdag in de rechtbank in Den Bosch. ,,En als ik ernaar had gevraagd, hadden de verkopers geen antwoord gegeven.”

Maar vroeg u dan ook geen facturen als u die goederen inkocht, wilde de  voorzitter van de rechtbank van Y. weten. ,,Ik vroeg er wel om, maar ik kreeg ze niet”, verklaarde de verdachte, die ook een reden had voor het ontbreken van een opkopersregister. ,,Ik wist niet dat dat verplicht was.”

Kilometerstanden

Het politie-onderzoek bracht aan het licht dat Y. van 39 in de directe omgeving van Eindhoven gestolen wagens onderdelen in huis had. De politie trof ook dure digitale apparatuur aan waarmee het computergeheugen van auto's - het motormanagementsysteem - gemanipuleerd kan worden en kilometerstanden kunnen worden aangepast. Plus apparatuur om autosleutels  mee te coderen. Opvallend was volgens de politie nog de aanwezigheid van 24 digitale motormanagementsystemen waarvan de gegevens opzettelijk waren gewist.

Omkatten

,,De politie denkt dat u zich bezig hield met omkatten", vatte een rechter samen. De officier van justitie dacht dat ook. Ze eiste acht maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk voor het helen van de gestolen spullen. Een gelukje voor Y. was dat het onderzoek zo lang had geduurd, dat het ontbreken van een inkoopregister was verjaard. Y. doet inmiddels niet meer in autospullen, maar in deuren en kozijnen.

  1. Solar Team Eindhoven als koploper over de finish in Adelaide, niets staat winst nog in de weg
    VIDEO

    Solar Team Eindhoven als koploper over de finish in Adelaide, niets staat winst nog in de weg

    ADELAIDE/EINDHOVEN - Solar Team Eindhoven is vrijdag over de finish gekomen van de World Solar Challenge, een wedstrijd voor auto’s die op zonne-energie rijden. De wagen passeerde als derde de eindstreep in Adelaide, en moet nu wachten op de officiële uitslag. Op zaterdag worden de wagens gekeurd door een jury, op zondag wordt de eindstand van de race bekendgemaakt. De Brabanders zelf hebben er alle vertrouwen in.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven