Volledig scherm
© AP

Belgische minister van Justitie: bloedmonsters chauffeur busongeval Sierre al vernietigd

EINDHOVEN - De bloedmonsters van de buschauffeur die in 2012 omkwam bij het busongeval in het Zwitserse Sierre zouden al zijn vernietigd. Dat zegt de Belgische minister van Justitie Koen Geens, meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. 

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken betwijfelt dat en zoekt het uit.

Suïcidaal
Nabestaanden van het zware ongeval waarbij 28 mensen - onder wie 6 Nederlandse schoolkinderen - omkwamen, denken dat de chauffeur suïcidaal was en opzettelijk tegen de tunnelwand reed. Dat zou komen door zijn medicatie. Daarom willen ze dat de bloedmonsters van de man nader worden onderzocht. Maar de Zwitserse autoriteiten beschouwen het onderzoek als afgerond en willen niet meewerken. Nederland probeert daarom die monsters nu via juridische weg te krijgen, liet een woordvoerster van Buitenlandse Zaken al weten. 

Maar uit de beantwoording van vragen van de Belgische politieke partij Groen door minister Geens zou blijken dat het verzoek inmiddels zinloos is. Hij laat weten dat het verstrekken van bloedmonsters aan een derde partij in strijd is met de Zwitserse wetgeving, maar ook dat het niet meer mogelijk is 'nu blijkt dat de na het ongeval genomen bloedstalen, met het afsluiten van het in het kader van de autopsie uitgevoerde toxicologisch onderzoek, vernietigd werden'.

De Zwitserse aanklager laat desgevraagd weten die info niet te delen met media of de Nederlandse overheid omdat dat geen direct betrokkenen zijn bij het ongeluk.

Nabestaanden
Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt of de monsters inderdaad zijn vernietigd. "We werden er door nabestaanden van op de hoogte gebracht. Het is nieuwe info voor ons. Maar het lijkt onwaarschijnlijk. In Zwitserland worden dat soort monsters tien jaar bewaard."

Ook Job Knoester - woordvoerder van de Stichting Busramp Sierre - gelooft het niet. "We kunnen ons niet voorstellen dat zo amateuristisch met zulke dingen wordt omgegaan." 

Bij het ongeluk kwam onder andere de destijds 11-jarige Roma Daris uit Bergeijk om het leven.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven