Een Eindhovense beroepsinbreker heeft een strafblad van bijna 50 pagina's.
Volledig scherm
Een Eindhovense beroepsinbreker heeft een strafblad van bijna 50 pagina's. © Thinkstock

Beroepsinbreker voelt zich misbruikt door zijn slachtoffers die een slaatje uit hem slaan

DEN BOSCH - Goed, Johannes S. is een beroepsinbreker. Dat blijkt al uit zijn strafblad van bijna vijftig pagina’s. Maar nu is hij zelf slachtoffer, vindt hij. Want hij heeft nog geen tien procent gestolen van wat elf nieuwe slachtoffers hebben opgegeven. “Ze proberen een slaatje uit mij en de verzekering te slaan”, monkelde hij donderdag voor de rechter.

De Eindhovenaar (48) liep nu tegen de lamp wegens een wel erg opvallende inbraak. In Son koos hij voor de woning van een agent en hij stal diens pistool. De politie zette groot in en liet onder andere camerabeelden op tv zien. Een tipgever noemde toen de naam van S. Gezien zijn carrière leek dat de politie niet vreemd en ze tapten zijn telefoon en die van zijn vriendin.

Vele malen overdreven

In de gesprekken kwamen heel wat meer zaken voorbij. Officier van justitie Erna Vrijhoeven verzamelde er elf, gepleegd vanaf november 2018: naast Son vier in Eindhoven, twee in Helmond en verder Beek en Donk, Valkenswaard, Venlo, Spijkenisse en Eersel.

Quote

Iemand geeft een halve vrachtwa­gen aan gestolen spullen op, terwijl ik zichtbaar met een doosje naar buiten loop”,

Beroepsinbreker

Of hij die allemaal gaat bekennen is afwachten. Maar op een tussentijdse zitting had hij wel een opmerking: de buit wordt vele malen overdreven. “Opeens zie ik enveloppen met geld, Cartierhorloges en complete kluizen voorbij komen. Iemand geeft een halve vrachtwagen aan spullen op, terwijl ik zichtbaar met een doosje naar buiten loop”, zei hij verontwaardigd. En hij had nog een klacht. De politie pakte hem op bij zijn vriendin, net over de grens. Ze nam alle sieraden mee die daar lagen. “Maar daar zaten ook erfstukken van mijn eigen moeder bij!”

Wanneer de zaak voorkomt is nog niet duidelijk. Hij zit ondertussen eerdere straffen uit. De vriendin, die hem volgens het OM hielp, is wel op vrije voeten.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven