Volledig scherm
PREMIUM
De Kwatrijnstal in Kaatsheuvel is een van de nieuwe stalsystemen die wordt getest. © Nico Snels/BD

Boer in Brabant wacht nog met nieuw stalsysteem

EINDHOVEN - Terwijl alle ondersteunende maatregelen voor de Brabantse veehouderij in de steigers staan, lijken veel boeren nog af te wachten.

Brabantse veehouders wachten voor het overgrote deel nog met het aanpassen van hun stallen aan de strengere regels die de provincie per 2022 oplegt. Regelingen die boeren moeten helpen bij die omslag zijn inmiddels opgetuigd, maar het aantal inschrijvingen ligt nog laag. De provincie werkt al wel op behoorlijk wat plekken met boeren samen om duurzame stalsystemen te testen. Ook de ondersteuning van boeren die willen stoppen begint op gang te komen. De grote groep agrarische ondernemers die wél verder willen maar daarvoor van de provincie hun stal moeten aanpassen, komt echter moeizaam in beweging. ‘Veel veehouders hebben nog geen definitieve keuze voor de toekomst gemaakt’, constateert het provinciebestuur. Het zwaartepunt van alle regelingen komt daarom met name in de komende twee jaar te liggen, verwacht de provincie.

  1. Batterijen verwisselen op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus
    PREMIUM

    Batterijen verwisse­len op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus

    EINDHOVEN - Met een gefronst voorhoofd en rode wangen voelt een student van Holland Hogeschool of de stekkertjes aan de vele draden nog wel contact maken. De manshoge robot van zijn team heeft zojuist met drie grijpers 15 groen gekleurde bierblikjes die dienst doen als volle batterijen uit een rek genomen. De robot reed vervolgens netjes naar het eerste station, om daar drie rode blikjes, lege batterijen, weg te pakken om er drie groene voor terug te leggen. Dan op weg naar het volgende station voor de volgende drie ‘batterijen’. Aaah! Kreten van teleurstelling klinken als de robot zo'n 25 centimeter te vroeg stopt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven