De laatste 4 bomen van het oude Lavendelplein in de Kruidenbuurt in Eindhoven worden verplaatst naar het nieuwe Laurierplein in de vernieuwde wijk.
Volledig scherm
De laatste 4 bomen van het oude Lavendelplein in de Kruidenbuurt in Eindhoven worden verplaatst naar het nieuwe Laurierplein in de vernieuwde wijk. © Igor Vermeer/Stam + De Koning Bouw

Bomen in Kruidenbuurt Eindhoven op hun nieuwe plek gezet

EINDHOVEN - De laatste van 11 grote bomen in de Kruidenbuurt worden dezer dagen verplaatst naar hun nieuwe plek aan het nieuwe Laurierplein in de voormaligr Eindhovense volksbuurt. Een operatie waar twee 40 meter hoge kranen, een dieplader, maar ook gewoon het handwerk met schop aan te pas kwamen.

Toon Arnouts staat erbij te glimmen, als de huizenhoge boom op zijn plaats gezet wordt tegenover zijn appartement aan het Laurierplein. ,,Ik volg het al de hele morgen. Het is toch prachtig dat die bomen hier komen te staan. Ik was bang dat ik woningen tegenover mij zou krijgen, maar het werden bomen.” Een andere passant vindt dat de bomen hadden moeten blijven staan op het oude Lavendelplein waar ze in 60 jaar zo'n 15 meter groot groeiden. Maar dat liet het nieuwe ontwerp van de woonwijk niet toe. 

Vier lindebomen werden nog verplaatst van het oude Lavendelplein (op de achtergrond links staan de laatsten nog) in de Kruidenbuurt in Eindhoven naar het nieuwe Laurierplein (rechts).
Volledig scherm
Vier lindebomen werden nog verplaatst van het oude Lavendelplein (op de achtergrond links staan de laatsten nog) in de Kruidenbuurt in Eindhoven naar het nieuwe Laurierplein (rechts). © Michel Theeuwen

,,Daarom besloten we de prachtige bomen te behouden en ze  te verplaatsen", vertelt Rob Thijssen van Stam + De Koning Bouw, de aannemer die voor corporatie Sint Trudo de 147 huurwoningen langs de Heezerweg en de Korianderstraat heeft gebouwd. De nieuwe huurders van het laatste blok - tegenover de oude kerktoren - krijgen volgende week de sleutel. 

Koopwoningen

Rest nog de bouw van in totaal 87 koopwoningen. Voor de eerste fase van 31 woningen wordt al de riolering gelegd, de bouw start begin 2019. Dan begint ook de verkoop van de tweede fase koopwoningen (56). Omdat de voorbereidingen voor de bouw van de tweede fase moesten beginnen, zijn de laatste vier bomen nu verkast. Bij de allereerste fase van de vernieuwing van de Kruidenbuurt in 2003 zijn al zeven bomen op hun nieuwe plek gezet. Één boom is door brand vernield. 

Om de lindeboom bij  het Laurierplein in de Kruidenbuurt in Eindhoven recht te zetten werd die weer opgetild; medewerkers verplaatsen zand met de graafmachine en met de hand
Volledig scherm
Om de lindeboom bij het Laurierplein in de Kruidenbuurt in Eindhoven recht te zetten werd die weer opgetild; medewerkers verplaatsen zand met de graafmachine en met de hand © Michel Theeuwen

De werkzaamheden zijn uitgevoerd door KWS (net als Stam + De Koning een dochter van VolkerWessels) dat de bouwvoorbereiding doet en de Nationale Bomenbank, een gespecialiseerd bedrijf. Twee jaar geleden is de kluit van de bomen al uitgestoken. Vorige week zijn de wortels ingepakt en op enkele stalen balken gezet. Daaraan wordt het geheel - gewicht: 60.000 kilo - opgehesen. In de kuil van de nieuwe plek wordt net zo lang gegraven met schop en graafmachientje tot de boom loodrecht staat. De verhuizing van de vier linden kost ongeveer een ton. 

Vier lindebomen werden nog verplaatst van het oude Lavendelplein (op de achtergrond rechts staan de laatsten nog) in de Kruidenbuurt in Eindhoven naar het nieuwe Laurierplein (voorgrond).
Volledig scherm
Vier lindebomen werden nog verplaatst van het oude Lavendelplein (op de achtergrond rechts staan de laatsten nog) in de Kruidenbuurt in Eindhoven naar het nieuwe Laurierplein (voorgrond). © Michel Theeuwen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven