Volledig scherm
© ANP XTRA

Bouw pluimveebedrijf Walik mag beginnen

DEN HAAG/RIETHOVEN - De Veldhovense pluimveehouder Kees Rijkers mag aan de Schaiksedijk in Walik beginnen met de bouw van zijn pluimveebedrijf voor 85.000 mestkuikens. 

De Raad van State wees vrijdag twee schorsingsverzoeken af die waren ingediend tegen de vergunningen en het bestemmingsplan van de gemeente Bergeijk. De verzoeken kwamen van Stichting Groen Kempenland en Ria Crooijmans uit Riethoven. Zij stapten eerder deze maand naar de voorzieningenrechter van de Raad van State. 

Hersenletsel

Rijkers is in Walik al begonnen met de bouw van zijn huis en een loods. Hij moet in Veldhoven verdwijnen vanwege de aanleg van de N69.  Om te voorkomen dat hij ook met de stallen zou beginnen, werden bij de Raad van State de twee verzoeken om een voorlopige voorziening ingediend, die nu zijn afgewezen. De bodemzaak van Groen Kempenland en anderen dient later dit jaar in Den Haag.

Ria Crooijmans uit Riethoven vroeg de Raad van State rekening te houden met de gezondheidstoestand van haar dochter. Zij heeft  onherstelbaar hersenletsel opgelopen en is zeer kwetsbaar geworden voor infecties en veranderingen in haar omgeving, vertelde Crooijmans. Haar dochter mag geen enkel medicijn meer slikken, ook geen antibiotica. 

Wandelroutes

Door de komst van de pluimveehouderij zal de dochter vaste wandelroutes niet meer kunnen afleggen, wat voor zeer veel verwarring bij haar dochter zal zorgen, aldus moeder Crooijmans. Zij vindt dat de gemeenteraad hiermee rekening had moeten houden. Maar de voorzieningenrechter bepaalde dat de gemeente bij het maken van bestemmingsplannen niet hoeft te letten op bijzondere gevoeligheden bij mensen.

De voorzieningenrechter is het eens met de tegenstanders dat het Bergeijkse bestemmingsplan in strijd is met de provinciale verordening omdat nog niet wordt voldaan aan de zogeheten stalderingseis. Bij de bouw van nieuwe stallen moet het zeker zijn dat er meer vierkante meters aan oude stalruimte verdwijnen dan er bijkomen. 

Opkoopregeling

De Raad van State stapt hier tijdelijk overheen omdat het stalderingsbeleid nieuw is en nog niet bestond toen Rijkers’ bedrijf in Veldhoven werd aangekocht door de provincie. De Raad van State verwacht dat de staldering rond is tegen de tijd dat de bodemuitspraak wordt gedaan. De provincie zegt dat zich negen veehouders zich hebben aangemeld voor de opkoopregeling.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven