Volledig scherm
© ANP

Burgemeesters verbolgen over einde aan lintje voor vrijwillige brandweermensen

EINDHOVEN/HEEZE-LEENDE - Vrijwillig brandweerpersoneel krijgt na twintig jaar inzet voor de brandweer niet meer automatisch een koninklijke onderscheiding. Dat maakte de Kanselarij der Nederlandse Orden - die de koning adviseert bij de uitreiking van de lintjes - onlangs bekend.

Het voornemen is tegen het zere been van burgemeester Paul Verhoeven van Heeze-Leende. Namens de 21 burgemeesters uit Zuidoost-Brabant vraagt hij de Kanselarij in een brief om de koninklijke waardering niet af te schaffen. Als de organisatie zich niet bedenkt, stopt de onderscheiding vanaf 2020.

,,De vrijwilligers krijgen een uurvergoeding. Dat was voor de Kanselarij de reden om ermee te stoppen”, zegt Verhoeven. Maar het werk van brandweervrijwilligers is niet zomaar te vergelijken met andere onbezoldigde bezigheden, vindt hij. ,,Ze gaan er bij nacht en ontij uit en het trekt een zware wissel op hun privéleven.”

Impact

Hij haalt in de brief de natuurbranden en -brandjes aan die erg vaak voorkomen in zijn eigen natuurrijke gemeente. ‘Daarnaast worden onze brandweervrijwilligers door onze ligging in de oksel van de snelwegen A2 en A67 vaak geconfronteerd met hulpverlening bij zeer ernstige verkeersongevallen. De letsels die daar bij worden opgelopen door de betrokken bestuurders zijn van een zodanige impact op de vrijwilligers dat die beelden nog jaren in hun hoofd blijven zitten’, schrijft hij.

Het feit dat de vrijwilligers een beetje betaald krijgen, vindt Verhoeven daarom ‘niet het sterkste argument’ om met de onderscheiding te stoppen. Hij merkt dat vrijwilligers over het algemeen zichzelf niet op de borst kloppen. ,,Maar dit soort dingen moeten we nooit vanzelfsprekend gaan vinden.”

Voor Kanselarij der Nederlandse Orden was het gisteren te kort dag om te reageren op vragen van het ED.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven