Volledig scherm
ANP

Clubs en ouders worstelen met kunstgraskorrels op voetbalvelden

EINDHOVEN - Voetbalclubs Stiphout Vooruit uit Helmond, Wodan uit Eindhoven, het Bestse Wilhelmina Boys en SBC in Son grijpen ook in nu er onrust is ontstaan over mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels in kunstgrasvelden. Stiphout Vooruit speelt niet meer op zijn eigen kunstgrasvelden en gaat ook niet bij tegenstanders voetballen als daar op kunstgras gespeeld moet worden.

Wodan speelt - zodra een extra grasveld gereed is gemaakt - niet meer op zijn kunstgras. Bij Wilhelmina Boys trainen de keepers alleen nog op echt gras en mogen spelers lange trainingsbroeken aanhouden. SBC gaat de gemeente vragen de korrels van de drie kunstgrasvelden te vervangen door kurk. 

RIVM
Eerder besloot RKSV Nuenen al om de kunstgrasvelden tijdelijk links te laten liggen. Enkele clubs beraden zich nog, maar verreweg de meeste laten het ED weten voorlopig de richtlijnen van de KNVB en hun gemeente te volgen. Die houden op hun beurt - net als de GGD - vast aan advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De onderzoeksinstelling zegt vooralsnog dat er gewoon doorgespeeld kan worden. Maar laat nou net het onderzoek van het RIVM onder vuur liggen. Harrie van de Ven, voorzitter van Wodan weet niet wat hij daarvan moet vinden en sluit de velden voor de zekerheid toch. "Ik denk dat het wel meevalt. Maar ik wéét het niet. We willen geen enkel risico nemen."

Ouders
Net als de clubs reageren ook ouders verdeeld. "Die kinderen moeten per direct van die velden af", vindt Gemertenaar Paul van Wetten (57), wiens kleinzoon al zo'n drie jaar bij VV Gemert speelt. Hij maakt zich grote zorgen over de korrels in het kunstgras. Volgens hem moet de club onmiddellijk stoppen met trainingen en wedstrijden op kunstgras.

"Ja ja, en volgend jaar is het de bal die kankerverwekkend is", zegt Debbie van Duppen (29) uit Nijnsel over de ontstane commotie. Ze heeft zelf een voetballende zoon van 9. "Die kinderen lekker laten spelen. Als het echt zo slecht is hadden we allang iets gehad, er wordt al jaren op kunstgras gespeeld."

Lees zaterdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven