Volledig scherm
Andrea Elenbaas en controleur Patrick Maas in de kluis van de Vuurwerkstunter in Beek en Donk. © FotoMeulenhof

Controle opslag vuurwerk in Zuidoost-Brabant: Waterdruk oké, kluis brandwerend

VIDEOEINDHOVEN - Elk jaar krijgen de verkooppunten van vuurwerk in deze regio bezoek van controleurs van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant. Het ED mocht mee.

Een brandhaspel die niet direct gebruikt kan worden omdat er spullen voor staan. Het is het enige minpuntje dat Patrick Maas van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) deze middag noteert bij zijn inspectie van de opslag van de Vuurwerkstunter in Beek en Donk. Eigenaresse Andrea Elenbaas belooft het meteen in orde te maken. ,,Het is wat woekeren met de ruimte", verontschuldigt zij zich.

Maas coördineert de controles bij de ODZOB. Samen met vijf collega's bezoekt hij dezer dagen ruim zestig opslagplaatsen in de regio. Vuurwerk ligt er nog niet -hooguit een restantje van vorig jaar - maar de kluizen moeten elk jaar opnieuw gecheckt worden.

Sprinklers

Voldoet alles aan de regeltjes? Zijn de sprinklers nog in orde, zijn de muren van de vuurwerkkluis zestig minuten brandwerend? Werkt de brandmeldinstallatie en is het waterbassin voor de sprinklers oké? Is de waterdruk -2 bar- voldoende? Valt de deur naar de kluis automatisch dicht? Maas neemt alles onder de loep. Elenbaas ziet de controle als méér dan een noodzakelijk kwaad: ,,Voor ons is het ook een fijn idee als alles in orde is: wij wonen hierboven."

De opslagplaatsen worden niet alleen nu, een kleine maand voor de daadwerkelijke verkoop, gecheckt. Dat gebeurt ook tijdens de jaarlijkse, onafhankelijke inspectie door een gecertificeerd bedrijf én tijdens de drie dagen durende verkoop van vuurwerk. Ook dan komt de ODZOB langs en wordt er bijvoorbeeld op toegezien dat de voorraad klappers en pijlen bij de balie niet te groot is. In het geval van de Vuurwerkstunter is dat 250 kilo; in de kluis mag maximaal 1750 kilo liggen.

Gebreken

Veel gebreken komen Maas en de zijnen niet tegen bij de controles vooraf. Dat wil volgens hem niet zeggen dat deze slechts voor de bühne zijn: ,,Op deze manier houden we de branche scherp. Tegelijkertijd is het ook een signaal aan de burger dat er werk gemaakt wordt van hun veiligheid."

De controles zijn verscherpt sinds de ramp in Enschede. Dit jaar is aan de werkwijze toegevoegd dat ook de brandweer standaard aanwezig is. Maas: ,,Voorheen waren die controles door hen meer administratief van aard."

Volledig scherm
Een vuurwerkdemonstratie in Milheeze. © Jurriaan Balke
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven