Volledig scherm
3 oprichters van een buurtcafé aan het Gerardusplein in Stratum. © FotoMeulenhof

Crowdfundingvoor Stratums buurtcafé bij Gerardusplein in Eindhoven is groot succes

EINDHOVEN - Crowdfunding voor Stratums buurtcafé haalt binnen drie weken maar liefst 90.000 euro op bij 169 deelnemers.

De drie initiatiefnemers, die een onlangs gesloten buurtcafé bij het Eindhovense Gerardusplein nieuw leven in willen blazen, hebben zich uit de naad gewerkt. Maar dan heb je ook iets. Vreugde, opluchting en dankbaarheid streden om voorrang toen het streefbedrag gehaald werd.

Vijf dagen voor de sluitingsdatum van 11 januari was het benodigde bedrag al binnen. De som van 90.000 euro is nodig voor een verbouwing waarmee de brandveiligheid gewaarborgd is. Een gedeelte van het geld is nodig om het café een aantrekkelijke inrichting te geven.

Elian Cremers, Priya van Breugel en Yolanda Jochems hebben het vuur uit hun sloffen gelopen. Cremers: ,,Bij het maken van een bedrijfsplan tellen alle details mee en hangt daar een financieel plaatje aan. Maar juist door die details zag ik het café steeds concreter voor ogen. In eerste instantie keek ik letterlijk tegen deze berg geld op. 90.000 euro! Hoe dan?"

Maar daar wist Jochems raad mee: ,,Ik ken ontzettend veel mensen uit de wijk en weet wat buurtbewoners al voor elkaar hebben gekregen. Door de winter buurtborrel en de Zinderende Zomer Zondag, sport- en speldagen voor de kinderen en theatervoorstellingen in de wijk, hebben mensen elkaar goed leren kennen. Het is gewoon een dorp in de stad. En ja, in een dorp help je elkaar. Ik wist gewoon dat dit ging lukken als we hulp zouden vragen."

Van Breugel vult dat aan: ,,Het leuke was dat iedereen zo graag wilde helpen. Zo is het echt een project van de buurt geworden. Dat op zich gaf al een super warm gevoel. Zo hebben dertien mensen geholpen met het rondbrengen van de flyers. En is er in allerijl door enkele actieve buurtbewoners een stichting opgericht om de crowdfunding mogelijk te maken. Onze financieel adviseur was zowat dag en nacht bereikbaar."

De initiatiefnemers genieten breed glimlachend van deze ervaring. Het is een belangrijke eerste stap. Nu kunnen er afspraken met de aannemer worden gemaakt en plannen voor de inrichting van het buurtcafé vorm krijgen. Naar verwachting opent het café eind april feestelijk zijn deuren.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven