Volledig scherm
schietpartij de aftrap © Bert Jansen

De Aftrap mag na schietpartij openblijven van Eindhoven, eigenaar houdt café voorlopig toch dicht

EINDHOVEN - Op dit moment ziet burgemeester John Jorritsma van Eindhoven geen aanleiding om De Aftrap met een bestuurlijke maatregel te sluiten. De eigenaar en gasten van het supporterscafé maakten zich zorgen voor een eventuele sluiting na de schietpartij tegenover het café zaterdagavond. Tóch houdt de eigenaar zijn café voorlopig dicht. 

Politie en justitie onderzoeken de schietpartij van zaterdagavond nabij supporterscafé De Aftrap aan de Vonderweg. Tegenover het café raakten stamgasten zaterdagavond tijdens de wedstrijd PSV - AZ in een ruzie verwikkeld. Daarbij werd een van de betrokkenen neergeschoten in zijn been.

Op dit moment ziet de gemeente geen aanleiding om de zaak met een bestuurlijke maatregel te sluiten. ,,Nadere politie-informatie kan later mogelijk alsnog tot een gedwongen sluiting leiden”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. 

Blijft voorlopig dicht

De exploitant Erwin de Kruyff van De Aftrap heeft zelf aangegeven voorlopig niet open te gaan. Met de gemeente is afgesproken dat de zaak tot 8 januari dicht blijft. In de tussentijd zal de gemeente op advies van de politie beoordelen of er aanleiding is voor maatregelen in het kader van het horecastappenplan, wat kan betekenen dat sluiting of een andere maatregel nodig is. 

De meeste bezoekers van het café kregen niet veel mee van de schietpartij, zij zaten binnen naar de wedstrijd PSV-AZ te kijken die aan de overkant in het stadion gespeeld werd. Na afloop wilden niet veel fans iets kwijt over wat er gebeurd is. Enkele stamgasten lieten wel doorschemeren dat ze bang zijn dat het incident aangegrepen wordt om de zaak te sluiten. 

Geen lieverdjes

Volgens de uitbater van het café Erwin de Kruyff zitten ‘niet altijd de lieverdjes’ in De Aftrap, onder meer omdat veel bezoekers een stadionverbod hebben, daar is de bar ook voor bedoeld. ,,Maar dit incident staat los van ons, het vond buiten plaats”, zo laat hij weten. ,,Wel is het erg balen, dit was de jaarafsluiter. Die eindigt nu in mineur.” De Kruijff heeft, net als de meeste van zijn gasten, niets gezien van de vecht- en schietpartij; zij zaten binnen voetballen te kijken.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven