De truc van mr. Philips redde duizenden Joden

VIDEOEINDHOVEN - Het heldenverhaal van Oskar Schindler is dankzij Steven Spielbergs Schindler's List alom bekend. Wat onbekender, maar minstens zo indrukwekkend is het verhaal van Jan Zwartendijk.

Soms heeft de werkelijkheid een dramatiek die de regisseur van een film niet zou bedenken. Het geldt zeker voor het verhaal van Jan Zwartendijk. Hij hielp  in 1940 in Litouwen duizenden joden aan een zekere dood te ontsnappen. Een geheim dat hij eenmaal terug in Eindhoven een leven lang bij zich droeg,  altijd met de vraag hoeveel van hen het daadwerkelijk overleefd hadden. 

  1. Avant-Garde in Philips Stadion Eindhoven: verliezen ster voelt als ‘mes in je rug’
    PREMIUM

    Avant-Gar­de in Philips Stadion Eindhoven: verliezen ster voelt als ‘mes in je rug’

    EINDHOVEN - Met lood in de schoenen ging Johan van Groeninge (61) dinsdag naar zijn werk. In 2018 heeft zijn restaurant in het Philips Stadion nog een Michelinster, komend jaar niet meer. Die is hem maandag bij de presentatie van de nieuwe toonaangevende culinaire gids afgenomen. Geschrapt, koel en zakelijk. Totaal onverwacht en zonder toelichting. Zo gaat dat bij Michelin. Het is, om het plat samen te vatten, ‘klotenieuws’. ,,Het juiste woord”, vindt Johan's vrouw Lilian (61).

In samenwerking met indebuurt Eindhoven