Volledig scherm
Archiefbeeld van de Dutch Design Week in Eindhoven op het Ketelhuisplein op Strijp-S © Rene Manders

Debat in de Stad: design zichtbaar maken in Eindhoven buiten de DDW

EINDHOVEN - Hoe maken we design in Eindhoven zichtbaar tijdens de 356 dagen per jaar dat er geen Dutch Design Week is? Die vraag kwam aan de orde bij het laatste Debat in de Stad, gisteravond in het Parktheater.

"Zie Eindhoven als een creatieve en groene buitenwijk van Nederland", zei een bezoeker. Daarmee viel hij Bas Raijmakers van de Design Academy Eindhoven bij. Die woont in Londen, maar beweegt zich net zo gemakkelijk in Eindhoven en Amsterdam. "Het maakt een designer niet veel uit in welke stad hij woont", wist hij. "Je bent sneller van Eindhoven in Amsterdam dan van de ene naar de andere kant van Londen."

Zichtbaarheid
Dan de vraag over de zichtbaarheid van design in de stad. Daan Melis hield een pleidooi voor thematische routes in de binnenstad en Rob van de Ploeg (Sectie C) kon zijn idee voor een Bureau voor Creatieve Zaken toelichten.

Debat is misschien niet een goede typering. Het was een avond met welsprekende en betrokken mensen die elkaar lieten uitpraten. Met een klein verschil van mening over dat bureau, want een aantal vond dat het nu eens niet van bovenaf moet worden opgelegd. Het bescheiden geprijsde toegangskaartje van 2,80 euro gaf ook nog eens recht op een pauzedrankje. Dat kon 2 bezoeksters niet verleiden. "Ik wil graag mijn eigen huisje houden, maar als ik niet meer zelf uit bed kan, kan design dan iets voor mij betekenen?", verzuchtte 1 van hen.

Samenwerken
Dat kan. Als designers meer samenwerken met architecten, technici en beeldend kunstenaars, meende Leonne Cuppen, lid van de raad van advies van Dutch Design Week. "Kom uit je hok dus!"

"Dat doen we al", bezwoer Raijmakers. Hij wees op het project van zijn academy in de Tongelrese wijk Geestenberg, waar studenten samen met het waterschap en woningcorporatie Woonbedrijf bewoners leren omgaan met water(overlast). Dat Bureau voor Creatieve Zaken kan een analyse maken van wat er is en wat er nodig is. "Niet doen", waarschuwde directeur van de Stichting Cultuur Tanja Mlaker. "Die is na 2 maanden al weer verouderd."

Het tekent de dynamische wereld van creatieve geesten. Die moet je volgens Paulen niet te veel structureren. "De mooiste dingen ontstaan uit chaos."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven