Demonstranten in Eindhoven: ‘Straling 5G maakt mensen doodziek’

VIDEOEINDHOVEN - Een kleine honderd demonstranten tegen de uitrol van 5G, waarmee het internet nog veel sneller wordt dan het nu al is, lieten woensdag luidkeels van zich horen in de Eindhovense binnenstad. ‘Wij zijn geen proefkonijn’ schalde het door de stad. 

Het is de vraag of de boodschap is overgekomen: 5G zorgt niet alleen voor razendsnel internet en brengt nieuwe technieken zoals autonoom rijdende auto’s binnen bereik, maar levert tegelijkertijd levensgrote risico's op voor de volksgezondheid. De hoogfrequente elektromagnetische straling kan onder meer leiden tot onvruchtbaarheid, chronische vermoeidheid, ontstekingen, eczeem, allergieën en huidkanker. 

‘Wij zijn geen proefkonijn’

Quote

Hij was letterlijk doodziek. Als hij die telefoon niet had vervangen, was-ie er nu niet meer geweest

Eke Vriens

Dat althans betogen de demonstranten die deze woensdagmiddag vanaf het 18 Septemberplein, via de Demer, Markt en Stratumseind naar het Stadhuisplein trekken. ‘5G weg ermee!’, roepen ze, en -op de melodie van tarara boemdijee- ‘Wij zijn geen proefkonijn’. Het is een bont gezelschap, gewapend met spandoeken. Een enkeling gaat gekleed in een pak van materiaal dat straling moet tegenhouden.

Waar de ene helft van het winkelend publiek de boodschap niet lijkt te begrijpen -vijf wat?- is de andere helft vooral sceptisch. Meewarige blikken en lacherige reacties vallen de demonstranten ten deel. ,,Veel mensen geloven ons niet", zegt Eke Vriens uit Knegsel die het initiatief nam voor de manifestatie. ,,Die vinden ons een beetje gek.” Vriens ligt er niet wakker van. Dat doet ze wél van de ingrijpende gevolgen van het groot aantal antennes met hoogfrequente elektromagnetische straling dat nodig is voor de opvolger van 4G. 

Vriens’ echtgenoot (80) is zelf jarenlang ziek geweest als gevolg van de straling, zegt ze. En ook haar dochters blijken er gevoelig voor. Pas nadat Vriens zijn draadloze huistelefoon verving door een exemplaar mét kabel, verdwenen de klachten. ,,Hij was letterlijk doodziek. Als hij die telefoon niet had vervangen, was-ie er nu niet meer geweest.” 

Volledig scherm
Demonstranten tegen de uitrol van 5G op het 18 Septemberplein in Eindhoven. © Foto van de Meulenhof
Volledig scherm
Demonstranten tegen de uitrol van 5G in het centrum van Eindhoven. © Foto van de Meulenhof


Lopend door het centrum stellen de actievoerders zich willens en wetens bloot aan de straling van talloze wifi-netwerken. Vriens: ,,Het is gelukkig maar voor een uurtje of anderhalf. Maar enkelen van ons zullen er zeker een paar dagen last van hebben. Dat hebben zij ervoor over; ze vinden het heel belangrijk om mee te doen aan deze demonstratie.”

Geamuseerd

Rens van Aarle uit Best slaat de groep op het verder lege Stadhuisplein geamuseerd gade. Nee, hij gelooft niets van al die veronderstelde risico’s en gaat zijn telefoon straks ook zéker niet minder gebruiken. ,,We moeten mee met de ontwikkelingen", vindt hij. ,,4G is snel, maar het kan altijd nóg sneller.” 

Volledig scherm
Demonstranten tegen de uitrol van 5G op het 18 Septemberplein in Eindhoven. © Foto van de Meulenhof

In samenwerking met indebuurt Eindhoven