De ingang van het Muziekgebouw.
Volledig scherm
De ingang van het Muziekgebouw. © Ton van de Meulenhof

Directies cultuur blij met plan Brainport Eindhoven

EINDHOVEN - Met de voorgestelde investeringen in het Eindhoven Museum, design in de stad en Muziekgebouw Frits Philips, komt het voorzieningenniveau op het peil waar dat hoort, zeggen betrokken directeuren. Dat in reactie op het plan dat Brainport Eindhoven vorige week aanbood aan het kabinet.

Ward Rennen, directeur van het Eindhoven Museum, is ‘buitengewoon blij’ met het feit dat Brainport Eindhoven heeft aangegeven 8 miljoen euro te willen voor zijn museum: ,,Dat is precies wat we hadden gevraagd en het is fijn te merken dat men dat serieus heeft genomen.”

Nieuw complex

Met de centen wil het museum op de plek van het huidige onderkomen – aan de rand van het Genneper Park – een nieuw complex bouwen. Die accommodatie moet onderdak gaan bieden aan historische collecties van verschillende instellingen in de regio en ook aan wisseltentoonstellingen. ,,We willen echter beginnen met het bouwen van een middeleeuwse burcht. Duidelijk mag zijn dat we dat heel zorgvuldig moeten doen; dat vereist de omgeving.” Rennen denkt dat het gehele proces 5 tot 10 jaar kan duren en hoopt in 2020 te kunnen beginnen.” De museumdirecteur hoopt dat de voorstellen in het Brainport-plan allemaal worden gerealiseerd: ,,Dan zou het voorzieningenniveau in de stad en regio in een klap op een hoger peil zijn gebracht; op het niveau dat past bij deze regio.”

Martijn Paulen, directeur van de Dutch Design Foundation, zegt het fijn te vinden dat er nu een concreet plan op tafel ligt waarin wordt aangegeven wat het Rijk dient bij te dragen aan de sterke ontwikkelingen in de regio. Paulen vindt het belangrijk dat er niet alleen tijdens de Dutch Design Week, maar gedurende het hele jaar duidelijk is dat je in de designhoofdstad van Nederland bent: ,,Dat kun je doen door in de stad projecten uit te voeren die de leefbaarheid van de plekken bevorderen. De ene keer kan dat een iconisch kunstwerk zijn, maar het kan ook zijn dat je op een ingenieuze manier het water terugbrengt in de stad of dat je gevels van bestaande gebouwen helemaal groen maakt of een snelle, innovatieve verbinding tussen de binnenstad en Strijp S tot stand brengt. Dat alles draagt bij aan het Dutch Design District.”

Kennisinstituut

Een kennisinstituut op het gebied van design en digitale cultuur vindt Paulen eveneens van belang: ,,Je moet een plek hebben waar je verliefd kunt worden op design en tech. Zo’n instituut hoort bij deze regio. Dat was er vroeger met het Evoluon en verdient ook nu een goede omgeving. Dat kán inderdaad het Evoluon zijn, maar er zijn ook andere locaties waar een dergelijk laboratorium prima op zijn plaats is. Belangrijk is dat het een plek wordt waar je ziet en voelt hoezeer design en techniek te maken hebben met ons dagelijks leven, nu en in de toekomst.”

Wim Vringer, directeur van Muziekgebouw Frits Philips, vindt het ‘fantastisch’ dat de regio het belang van het Muziekgebouw onderkent en daarom voorstelt 7 miljoen euro in de instelling te steken. ,,Dit doet alle mensen van het Muziekgebouw heel goed”, zegt Vringer. Het Muziekgebouw kampt met een fiks structureel tekort, vooral door de hoge huur van het complex in de Heuvel. ,,Dit bedrag zou daarom heel erg helpen, maar ik ben voorzichtig; we moeten afwachten of het gaat lukken. Maar mocht dat inderdaad zo zijn, dan staan we er in een keer heel anders voor. Dat zou een mooi meerjarig perspectief geven”, aldus Vringer.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven