Volledig scherm
Yasin Torunoglu © ED

Discriminatie in horeca Eindhoven wordt aangepakt

EINDHOVEN - Eindhovense horecabedrijven die aan de deur discrimineren kunnen er op rekenen dat ze worden aangepakt. Als ze dat drie keer doen, gaat de deur zelfs dicht.

Dat is het gevolg van een door de PvdA ingediende motie die door de Eindhovense gemeenteraad gisteravond laat is aangenomen. De PvdA kreeg de steun van GroenLinks, SP, D66 en ChristenUnie.

Althans, het is tenminste de bedoeling dat die bedrijven dichtgaan. Want het college van B en W beraadt zich nog op de vraag hoe het die motie gaat uitvoeren. Burgemeester en wethouders gaan namelijk eerst nog in overleg met de Eindhovense horeca over de klachten van expats over discriminatie in de horeca in een reportage in deze krant.

Bovendien wijzen ze er op dat discriminatie simpelweg strafbaar is en dat er nu al ingegrepen kan worden als horeca-ondernemers zich niet aan de wet houden. ,,Daarvoor is een wijziging van het horeca-stappenplan niet nodig", aldus wethouder Yasin Torunoglu (foto) van de PvdA.

In dat plan staat wat voor straffen er op staan als horeca-ondernemers de gemeentelijk regels overtreden qua sluitingstijden en omgaan met geweld. ,,Dat plan wordt sowieso aan het eind van dit jaar al herijkt, dus dan kunnen we dit voorstel daarin mooi meenemen."

Daarmee kon de wethouder de raad niet overtuigen. ,,De aanpak van discriminatie kan niet wachten", aldus PvdA-fractievoorzitter Hafid Bouteibi, die daarin voldoende bijval kreeg om de motie door de raad te loodsen.

  1. Gemeente mag plaag processierups in Eindhovense buurt pas bestrijden als het al te laat is, bewoners de dupe
    PREMIUM

    Gemeente mag plaag processie­rups in Eindhoven­se buurt pas bestrijden als het al te laat is, bewoners de dupe

    EINDHOVEN - Door een wet kon de gemeente Eindhoven pas op 7 juni beginnen met bestrijding van de processierups, toen de plaag al ondraaglijk was aan de Tilburgseweg-Oost. Nu zitten buurtbewoners onder de rode jeukende bulten, sommige mensen zijn zelfs al weken uit hun woning gevlucht. Daar komt nog eens bij dat de brandende haartjes, die in huizen naar binnen zijn gewaaid, voor rekening van de bewoners zelf zijn. ,,Er zitten hier nu meer processierupsen dan ooit”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven