Volledig scherm
Ruud Tiersma (links) en zijn broer Geert. © Kees Martens

Doek valt sowieso voor Tiersma in Eindhoven

EINDHOVEN - De kantonrechter in Eindhoven kan cultureel ondernemers Geert Tiersma en Marleentje Weissman weinig hoop bieden: het houdt voor hen een keer op aan de Gabriel Metsulaan.  

Het houdt sowieso een keer op voor Geert Tiersma en Marleentje Weissman, aan de Gabriel Metsulaan in Eindhoven. Of het dan niet beter was om te proberen er onderling uit te komen het gemeentebestuur, stelde de Eindhovense kantonrechter woensdag voor. 

Maar helaas. Samen een oplossing vinden voor het conflict tussen beide partijen tijdens een schorsing van de rechtszaak, dat lukte niet. Over drie weken volgt de uitspraak van de rechter, Dan  wordt bekend of Tiersma en zijn partner Weissman het terrein dat ze huren van de gemeente Eindhoven al op korte termijn moeten verlaten of dat ze er nog tot 1 januari 2019 mogen blijven zitten, zoals ze zelf willen. 

Het gemeentebestuur wil echter zo snel mogelijk van het tweetal af. Tiersma en Weissman zitten al bijna twintig jaar op de plek aan de Metsulaan, en hebben daar tal van culturele initiatieven ontwikkeld. Aanvankelijk hadden ze het terrein en de bijbehorende bedrijfswoning in bruikleen, maar sinds een paar jaar is er een huurovereenkomst.

Die overeenkomst is door de stad in september van het vorig jaar opgezegd. Cultuurwethouder Mary-Ann Schreurs wil op de plek van Tiersma het bekende ontwerpersduo Kiki en Joost huisvesten, dat dreigde de stad te verlaten. Tiersma kreeg enkele alternatieve plekken voor zijn stichting aangeboden, maar daar wilde hij geen gebruik van maken.  Hij mag overigens wel in zijn woning blijven. 

Omdat het Eindhovense paar niet wil wijken, stapte het naar de kantonrechter. Maar die kon hen weinig hoop bieden. ,,Omdat u een bedrijfsgebouw huurt, heeft u geen huurbescherming maar ontruimingsbescherming. Die kan ik verlenen als ik tot de slotsom kom dat de gemeente fouten heeft gemaakt. Maar dan nog zult u daar uiteindelijk een keer het veld moeten ruimen."

Bij Tiersma en Weissman stuit die constatering op het nodige onbegrip. ,,We hebben in het recente verleden van het gemeentebestuur positieve reacties gehad op ons plan ter plekke de zaak verder uit te bouwen", bracht een verbouwereerde Weissman uit. ,,Waarom krijgen we die kans niet?"

In feite komt dat, zo stelde de kantonrechter onomwonden vast,  omdat beide partijen hun zaakjes juridisch niet goed geregeld hebben. ,,Er zijn nogal wat vreemde dingen aan de hand met de huurovereenkomst", zo zei hij in het kantongerechtsgebouw aan het stadhuisplein. In wiens voor- en nadeel dat uitpakt, blijkt bij de uitspraak op woensdag 6 juni.   

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven