Edo Righini: ‘Het Muziekgebouw is een magische plek’
Beter en structureel luisteren naar het publiek, jongeren binnenhalen en kleine, intense festivals opzetten; de nieuwe directeur Edo Righini heeft de lijnen uitgezet voor ‘zijn’ Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven.
Edo Righini (47) is blij met de verhuizing naar Eindhoven. De voormalige jazzgitarist, docent en vervolgens adjunct-directeur van het Conservatorium van Amsterdam kwam begin augustus met vriendin en zoon van Bloemendaal naar Eindhoven en het bevalt ze uitstekend. Righini is opvallend vaak - ook in de avonduren - in het Muziekgebouw te vinden: ,,Logisch, dat weet je van tevoren als je directeur wordt van een complex als dit: dit is geen 9 tot 5-job.”
Heel veel kansen
Komt bij: er moest een ontwikkelplan komen en ook de daaraan gekoppelde subsidieaanvraag bij Brainport Eindhoven, dus enige haast was geboden. Dat plan ‘Verbinden en verbreden’ ligt er nu en hij is er fier op. ,,Muziekgebouw Frits Philips heeft veel kansen, héél veel kansen”, zegt hij enthousiast.
Haast en passant geeft hij aan dat hij van huis uit heeft meegekregen dat vrijwilligerswerk erbij hoort: ‘Dat doe je gewoon, punt’. En dat trekt hij door in het Muziekgebouw. Met vier laagdrempelige initiatieven: ,,We hebben twee weken geleden voor de uitvoering van het Symfonieorkest Vlaanderen tweehonderd zorgmedewerkers uitgenodigd. Dat hebben we gedaan in samenspraak met de drie ziekenhuizen. We willen zo elk seizoen duizend zorgmedewerkers uitnodigen voor een mooie, gratis, avond.”
Zeker nu in coronatijd is het goed als ook jongeren even naar iets totaal anders kunnen; een fijn concert kan dan heel veel betekenen
De Spottickets, dat is het tweede project. Die tickets zijn er speciaal voor jongeren onder de 30 die voor een tientje een uitvoering kunnen bijwonen. ,,Zeker nu in coronatijd is het goed als ook jongeren even naar iets totaal anders kunnen; een fijn concert kan dan heel veel betekenen.” Tienduizend van die kaarten per seizoen wil Righini reserveren. Wat meespeelt: het Muziekgebouw heeft tot nu toe een gemiddelde bezetting van 65 procent, dus daar kunnen de jongeren prima bij. Resultaten van vergelijkbare projecten in Amsterdam en Utrecht stemmen zeer hoopvol.
Het derde project is het gehele muziekcomplex een dag aanbieden aan een bepaalde gemeenschap in Eindhoven die gewoonlijk niet of amper het Muziekgebouw weet te vinden. Begin volgend jaar hoopt Righini de sleutel van het complex te overhandigen aan de Turkse gemeenschap. ,,Zij bepalen dan een dag en avond lang wat er hier gebeurt, van de muziek tot en met het eten en alles eromheen. Je moet ze de ruimte geven om er echt hún avond van te maken en dat gaan we dus doen.” Voor de tweede helft van het jaar wordt een andere Eindhovense gemeenschap uitgenodigd.
Kleine festivals
Voor mensen die bij ‘Muziekgebouw Eindhoven’ onmiddellijk denken aan ‘zwaar klassieke muziek’ worden kleine laagdrempelige festivals opgezet, rond een thema, bijvoorbeeld ‘Muziek en sport’ of Muziek en cinema’. ,,Met korte optredens, van pakweg een half uur of zo. En zo drie achter elkaar op andere plekken in het gebouw, met maaltijden er tussendoor en gesprekken met deskundigen. Van die ‘Music Moves Festivals’ komen er zes per seizoen en moeten samen goed zijn voor zo’n zesduizend bezoekers.”
Voor de meer brede programmering vanaf oktober 2022 is Tom Ketelaar - voorheen onder meer programmeur van de Effenaar - aangetrokken. Alles bij elkaar denkt Righini jaarlijks vijftien procent meer bezoekers te trekken de komende jaren.
Kennen we al onze 160.000 bezoekers? En wie zijn die mensen precies? Luisteren we goed naar wat zij willen?
Het publiek staat centraal in het beleid van de nieuwe directeur. Om die reden heeft hij de afdelingen programmering, marketing & communicatie en ticketing samengebracht. ,,Kennen we al onze 160.000 bezoekers? En wie zijn die mensen precies? Luisteren we goed naar wat zij willen? Als je dat onderzoekt, weet je ook wie je nog niet bereikt. En daar kun vervolgens je programmering op laten aansluiten.” Het plan om structureel in gesprek te gaan met het publiek, is klaar.
Over de kwaliteit van de programmering is Righini ook duidelijk: die wordt aangescherpt: ,,Als we kunnen kiezen tussen twee goede orkesten of één héél goed orkest, dan gaan we voor die laatste optie. Aan de andere kant: als wij de makers van de stad kunnen faciliteren met één performance per jaar, of vijf, dan gaan we voor de tweede mogelijkheid.”
Wat vrienden gebeld
Er zijn nu 380 activiteiten per jaar, en daarbij repeteert vaste bewoner Philharmonie Zuidnederland zo’n tweehonderd dagdelen in de grote zaal, maar het gebruik van alle ruimtes kan zeker wel omhoog, meent Righini. Onder meer door de zalen en andere ruimtes van het Muziekgebouw meer (commercieel) te gaan verhuren. Daarvoor is de afdeling ‘development’ opgezet.
,,En ik heb als oud-docent wat vrienden gebeld; die gaan - overdag - spelen in de foyer, of in de kleine zaal. Je moet, als je in de Heuvel loopt, horen dat hier van alles gebeurt. Ook zijn er inmiddels contacten met muziekscholen in de buurt. Het is toch fantastisch als hier eindexamenwerk wordt uitgevoerd, want het is en blijft een magische plek.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
PREMIUM
FC Eindhoven-fan Henny van Empel weet niet of ze ooit nog naar het stadion wil: ‘Ik ben diep gekwetst’
EINDHOVEN – Al maanden staat ze ermee op en gaat ermee naar bed. Henny van Empel-Lathouwers (74), een van de grootste fans van FC Eindhoven, mag alleen nog rond wedstrijden in het stadion komen. Omdat ze afhankelijk is van de Taxbus, kan ze niet aan die eis voldoen. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
PREMIUMMet video
PSV-trainer Ruud van Nistelrooij vindt de uitingen van Feyenoord bescheiden: ‘Het is een klein wonder dat Sangaré hier nog is’
PSV-trainer Ruud van Nistelrooij vindt dat er bij Feyenoord dat zijn bescheiden uitingen zijn over de prestaties van de club. ,,Het hoort misschien bij geen woorden, maar daden”, zei hij vrijdag in aanloop naar Feyenoord-PSV. -
Niet PSV maar FC Eindhoven was in 1954 dé club van Nederland, wie vierde mee met de titel dat jaar?
EINDHOVEN - Het is in de huidige tijd bijna niet meer voor te stellen maar in 1954 was niet PSV maar FC Eindhoven hét voetbalbolwerk van de stad. Met als hoogtepunt natuurlijk het landskampioenschap dat jaar.
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
-
-
PREMIUM
Meer privacy voor CMD in dorpshuis, oplossen van andere problemen gaat stap voor stap
SON EN BREUGEL - Het CMD, het zorgloket in Son en Breugel, zit sinds deze week in een eigen ruimte in het Dommelhuis. Met de architecten is overleg over het gebrek aan privacy. Het zijn de eerste maatregelen om de problemen rond het CMD op te lossen. -
Motorrijder botst achterop auto en raakt gewond in Eindhoven, weg bezaaid met brokstukken
EINDHOVEN - Een motorrijder is donderdagmiddag achterop een auto gebotst in Eindhoven. Daarbij raakte de bestuurder van de motor gewond. De Beemdstraat lag door de botsing bezaaid met brokstukken van de felgroene Kawasaki.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven