Een weitje? Een wildkampeerplek? Welnee: een afstudeerproject middenin de Gijzenrooise Zegge
GELDROP - Op een voormalig paardenweitje in de Gijzenrooise Zegge treffen wandelaars tegenwoordig een merkwaardig bouwsel aan. Het blijkt de entree naar een afstudeerproject van een design-studente. Brabants Landschap en de gemeente zijn er bezorgd over.
Nee, het is vast geen begin van wat een hut moet worden. En het lijkt ook geen kinderwerk. En trouwens, waar zijn die houten doosjes voor? Zou het een moestuin worden? Kunst misschien? Een plek voor wild-kampeerders?
Wandelaars in het gebied de Gijzenrooise Zegge hebben zichzelf en anderen die vragen ongetwijfeld gesteld. Want waar eerst een groepje paardjes een beetje stond weg te dromen in het mooie natuurgebied tussen Geldrop en Eindhoven, lijkt de natuur nu haar weelderige gang te kunnen gaan tussen merkwaardige doosjes van staal en hout en achter een entree die gevormd wordt door een bogen-staketsel van takken.
Bezorgde natuurliefhebbers
Een en ander was aanleiding voor bezorgde natuurliefhebbers om zich te melden bij Brabants Landschap (eigenaar van een deel van het gebied) en de gemeente Geldrop-Mierlo (eigenaar van een ander deel van het gebied en verantwoordelijk voor de handhaving). Want blijkens een informatiebordje bij het terrein is het de bedoeling hier groepen mensen te ontvangen voor een vorm van natuurbeleving. En is het ontvangen van groepen nou niet nét héél slecht voor de natuur waarop gemeenten en Brabants Landschap zo zuinig zeggen te zijn?
Schoenen en mobieltjes verboden
Navraag leert dat het hier gaat om een lapje grond van een particulier en die heeft dat weer verhuurd aan de Amsterdamse design-studente Marte Mei. Op 16 juni studeert ze af met dit project dat als doel heeft mensen zich weer onderdeel van de natuur te laten voelen door er voor te zorgen en er ‘een alliantie mee aan te gaan'. En dan wel op blote voeten en zonder telefoon. Schoenen en mobieltjes dienen in en bij de doosjes en de takkenboog achtergelaten te worden.
Een handhaver gaat 't in de gaten houden
Op zich mag dat allemaal volgens de gemeente Geldrop-Mierlo. Het voormalige weitje heeft de bestemming agrarisch gebruik en ‘extensief recreatief medegebruik’. Maar het is ook onderdeel van het NatuurNetwerk Brabant. Kamperen mag er dus sowieso niet en de flora en fauna mogen niet verstoord of vernield worden. Een handhaver van de gemeente gaat dat in de gaten houden, aldus de woordvoerster.
Wij vinden deze ontwikkeling op deze plek ongewenst
En ook bij Brabants Landschap is zorg. Districtsbeheerder Martijn Fliervoet zegt dat die bezorgheid ‘m vooral zit in de oproep op de website van het project (www.land-ally.com). Mensen worden uitgenodigd naar het terrein te komen en er worden bijeenkomsten georganiseerd. ,,Wij vinden deze ontwikkeling op deze plek ongewenst. Dit heeft alles in zich om veel groter en daarmee drukker en nadelig voor de natuurwaarden te worden”, aldus Fliervoet.
Mediteren bij grazende schaapjes
Maar volgens initiatiefneemster Mei is die zorg niet terecht. Zowel op de site als op het instructiebordje bij het terrein is duidelijk vermeld dat niet meer dan acht mensen tegelijk er mogen dwalen en dat het de bedoeling is dat ze met openbaar vervoer, fiets of te voet komen. En ja, er zijn bijeenkomsten waarbij gezaaid wordt en gemediteerd bij het observeren van schapen die paadjes grazen over het terrein. En ja, mensen kunnen zich opgeven om te leren met een zeis te werken, wol te vlechten en zuring te oogsten. Maar ook daar geldt: nooit meer dan acht personen tegelijk en tot uiterlijk 1 november.
Merte Mei: ,,Het is een agrarisch land dat een natuurgebied mag worden, door de natuur die er al is zijn gang te laten gaan en een beetje te helpen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Veteraan Pascal uit Eindhoven ijverde voor anjerperkje in zijn stad, en met succes
EINDHOVEN - De witte anjer is de afgelopen jaren uitgegroeid tot hét symbool voor Nederlandse militairen die zich tijdens en na WOII hebben ingezet voor vrede en veiligheid. Woensdag werd in Eindhoven een anjerperkje officieel geopend. -
PREMIUM
‘Hub’ voor vrachtverkeer op omstreden route voor bouwers Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven
EINDHOVEN - Bouwverkeer voor het nieuwe Lorentz Casimir Lyceum krijgt een speciale wachtplek (‘hub’) om opstoppingen op de omstreden bouwroute te voorkomen. De gemeente heeft die oplossing dinsdagavond toegelicht aan buurtbewoners die zich massaal en emotioneel blijven verzetten tegen de route dwars door groendomein Wasven. -
PREMIUM
Snel besluit vereist over megaplan Fellenoord in Eindhoven om geld binnen te slepen
EINDHOVEN - Om maximaal te profiteren van financiële bijdragen van het kabinet en de provincie is het nodig dat Eindhoven voortvarend aan de slag gaat met het megaplan voor het stationsgebied. Wethouder Stijn Steenbakkers (Knoop XL) schrijft dat in een voorstel dat is gemaakt om meer duidelijkheid te bieden aan de Eindhovense politiek. -
PREMIUM
Clublogo FC Eindhoven vernieuwd, kleuren verwijzen naar oud stadswapen: ‘Maanden aan gewerkt’
Op de shirts van FC Eindhoven prijkt komend seizoen een vernieuwd clublogo. Het beeldmerk, dat is ontworpen door een trouwe supporter, bouwt voort op clubtraditie. ,,En hiermee zijn we klaar voor een succesvolle blauwwitte toekomst”, aldus algemeen directeur Günther Peeters. -
PREMIUM
Een rondleiding door het kantoor van de toekomst: ‘Te weinig zonlicht zorgt voor jetlag op kantoor’
EINDHOVEN - Een plek met overal schone lucht, natuurlijk licht en stoelen die weten of je wel netjes rechtop zit. Oh, en vergaderen doen we voortaan buiten. Holst Centre in Eindhoven etaleerde woensdag het kantoor van de toekomst.
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven