Volledig scherm
Lilyanne Joosten en Joan Elkerbout bij de kruidentuin tussen de kapel en het voormalige internaat Eikenburg in Eindhoven. © FotoMeulenhof

Eikenburg in Eindhoven bruist dankzij bewonersinitiatieven

EINDHOVEN - De bewoners van de appartementen in het voormalige internaat Eikenburg doen allemaal 'iets'. De initiatieven zijn divers en dragen bij aan de ontwikkeling van het landgoed.

De bewoners van rijksmonument Eikenburg hadden allemaal zo hun eigen redenen om te 'solliciteren' naar een appartement in de nieuwe woongemeenschap. Want hoewel iedereen er op zichzelf woont, doet het gros van de bewoners ook wel 'iets' voor de gemeenschap. En dat was precies wat verhuurder Trudo van hen verwachtte. Die opzet lijkt aardig geslaagd.

,,Al voor we hier kwamen wonen, werden commissies voor het groen, bouw & techniek, activiteiten, communicatie en veiligheid opgericht", vertelt bewoonster Lillyanne Joosten. ,,Maar na een half jaar, toen iedereen gesetteld was, ontstonden de echte initiatieven. ,,Zo zijn er een kruidentuin en een ecologische bloemenpluktuin aangelegd die komend voorjaar ook opengaat voor publiek. En er is begonnen met de aanleg van een kloosterbostuin. Een stuk grond dat compleet was overwoekerd, is inmiddels helemaal opgeruimd en klaargemaakt om er een echte bostuin van te maken. Weer iemand anders heeft het plan opgevat om op het terrein een zorgboerderij op te zetten, onder meer voor de bewoners van het Sint Annaklooster en hospice De Regenboog."

Fijn dat het landgoed bewoond is

Volgens bewoonster Joan Elkerbout zijn buurtbewoners en anderen echt nieuwsgierig naar alle activiteiten op het landgoed en steken die ook met enige regelmaat de handen uit de mouwen. ,,Daarom hebben we onlangs nog een bijeenkomst voor de wijkvereniging georganiseerd en uitgelegd hoe we wonen en wat we hier doen. Het was mooi om te horen dat ze het fijn vinden dat het landgoed bewoond wordt, dat er zorg is voor het terrein, maar ook dat het hier levendig is."

Toen ruim een jaar geleden paviljoen Boshoef leeg kwam, opperde Trudo de wens er een creatieve ruimte van te maken. Lillyanne Joosten, inmiddels beheerster van de Boshoef, peilde de ideeën hierover bij andere bewoners en constateerde dat de wensen divers waren. Joosten: ,,Het resultaat is dat we het gebouwtje nu voor allerlei doeleinden gebruiken: het is een werkplaats waar geschilderd wordt en workshops worden gegeven, maar ook gebruiken we het als vergaderruimte en koken en eten we er regelmatig samen."

Ook de kapel wordt gebruikt voor interreligieuze vieringen en filmavonden. En op 21 en 22 december vindt er in de tijdelijk leegstaande Pannenhoef een weekendevenement plaats met een groepsexpositie, muzikale optredens en een presentatie over de historie van en toekomstplannen voor Eikenburg.

Joosten en Elkerbout: ,,Dit kun je doen omdat je deel uitmaakt van een woongemeenschap. Hier is toch meer betrokkenheid dan in sommige 'gewone' wijken. De onderlinge contacten zijn intensiever én de betrokkenheid bij het landgoed is groot. Dat maakt het bijzonder, Eikenburg bruist echt."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven