Volledig scherm
© SXC

Eindhoven: 3500 nieuwe huurwoningen in vijf jaar tijd

EINDHOVEN - Ruim 3500 sociale huurwoningen bouwen de Eindhovens corporaties de komende vijf jaar. Verder gaan ze meer bestaande woningen verduurzamen en blijven ze investeren in de leefbaarheid in de wijken. En dat allemaal bij een gematigde huurverhoging.

Dat blijkt uit de prestatieafspraken die de gemeente Eindhoven heeft gemaakt met de corporaties Woonbedrijf, Wooninc., 'Thuis en Sint Trudo. Dat gebeurt volgens wethouder Yasin Torunoglu als altijd in in goed overleg. Voor het eerst zat dit jaar ook een vertegenwoordiging van het Platform Eindhovense Klantenplatforms (PEK) van begin af aan aan tafel.

Betaalbaar
"Belangrijke afspraak is dat we in vijf jaar ruim 3500 sociale huurwoningen bouwen. We zijn voor de inclusieve stad waar ook mensen met een kleine beurs aan bod komen en meer keuze hebben als het om betaalbaar wonen gaat", aldus de wethouder.

"Voor spoedzoekers die snel huisvesting nodig hebben, worden alleen al in 2017 bijna 900 plekken gebouwd. Daarmee is een eerste grote stap gezet en de doelstelling van duizend woningen in twee jaar bijna gehaald", aldus Torunoglu, die binnenkort een van de sprekers is op een landelijk congres over flexwonen.

De wethouder is bovendien trots op de afspraak dat de huurverhoging niet hoger zal zijn dan de inflatie (0,3 procent op dit moment), plus een kleine toeslag. "Dan gaat het dus om een paar euro per maand", aldus Torunoglu.

Leefbaarheid
Verder blijven corporaties investeren in de leefbaarheid in wijken. Ook al ziet minister Blok dat niet als primaire taak van sociale verhuurders, Torunoglu wil met de corporaties de grenzen opzoeken, zegt hij.

Duurzaamheid is als altijd ook een belangrijk thema. De renovatie van woningen met besparingsmaatregelen, energieneutrale nieuwbouw en het plaatsen van zonnepanelen op woningen staat daarvoor in de afspraken. "Maar het moet voor huurders geen duurzaam onbetaalbare maatregelen worden", zegt Jacques Zegveld van het Platform Eindhovense Klantenorganisaties (huurders). Huurders vinden vaak de huurverhoging te hoog of zien op tegen de rompslomp.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Eindhovenaar (59) sterft op straat in bijzijn van familie, die politie eeuwig dankbaar is: 'Jullie hebben alles gedaan’

    Eindho­venaar (59) sterft op straat in bijzijn van familie, die politie eeuwig dankbaar is: 'Jullie hebben alles gedaan’

    EINDHOVEN - Met eigen ogen zien hoe een geliefde voor zijn leven vecht, is voor veel mensen een traumatische ervaring. Daar kan een Eindhovense hoofdagent over meepraten. Hij was erbij toen een 59-jarige man afgelopen vrijdag midden op straat werd gereanimeerd. In het bijzijn van zijn familie moest de man de strijd opgeven. ,,Dat gaat niemand in de koude kleren zitten.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven