Volledig scherm
Eindhoven, Het Engelstalige magazine over EIndhoven Howdo organiseert vrijdag en zaterdag de International days in het oude V&D-gebouw om Internationals laten zien wat de regio Eindhoven te bieden heeft en de geboren en getogen Eindhovenaren kennis laten maken met andere culturen. © FotoMeulenhof

Eindhoven beter leren kennen bij International Days: ‘Soms nemen we iemand aan het handje mee naar de KvK’

EINDHOVEN - Het Engelstalige magazine Howdo wil de internationale gemeenschap beter wegwijs maken in de stad. Dit weekend werd tijdens de International Day’s in het oude V&D gebouw zowel de nieuwste uitgave gepresenteerd als een dwarsdoorsnede van wat deze regio hen kan bieden.

Toen Yolima Grandas 6 jaar geleden voor de liefde naar Eindhoven kwam , voelde het niet als haar stad. Met heimwee keerde ze terug naar Colombia, om het drie jaar later weer te proberen. “Alleen ditmaal met een plan: mijn eigen onderneming starten en de taal leren.” Omdat bij het opzetten van haar bedrijf in houten decoratie ‘alles een uitdaging was’, besloot ze samen met vriendinnen om andere internationals te helpen met hun opstartproblemen. “Soms zelfs letterlijk door ze aan hun handje mee te nemen naar de KvK.” Dit weekend is hun initiatief, International Creative Women, een van de aanwezige stands bij International Day’s, waar het gratis magazine Howdo de nieuwste editie van het tweemaandelijkse magazine presenteert.

Op vrouwen richten

Hun netwerk bestaat uit bijna honderd vrouwen. Als Eindhoven de expats hier wil houden, moeten ze zich volgens haar niet op hen maar juist op hun vrouwen richten. “A happy wife is a happy life.” Ze ziet veel ongelukkige vrouwen die thuis wegkwijnen terwijl manlief carrière maakt bij ASML of Philips. “Vaak hadden ze hun eigen carrière en nu zijn ze alleen huisvrouw.” Ook Grandas, die in Colombia bioloog en duikinstructrice was, zat aanvankelijk thuis. “Daardoor verliezen ze hun eigenwaarde en raken geïsoleerd en depressief.”

Maar met alleen een baan ben je er niet, weten de makers van Howdo. Iedere twee maanden brengen ze daarom een gratis tijdschrift uit dat de internationale gemeenschap laat zien wat er in Eindhoven gebeurt op het gebied van wonen, werken en cultuur. “Zeker de eerste periode waarin ze onze taal nog niet machtig zijn is het van belang dat zij zich thuis voelen”, vertelt uitgever Niels ter Haar. “Het helpt om snel in aanraking te komen met onze gebruiken en gewoontes en hierbij aan te sluiten.” Dit weekend organiseren ze daarom ook de eerste International Days met workshops en informatiemarkt. Verspreid over de vloer staat een bont gezelschap van officiële instanties, sportclubs, aanbieders van taallessen, een verkoper van (elektrische) fietsen en een mannenkoor.

Ook krijgen alle bezoekers de nieuwste editie mee, met daarin antwoord op de vraag of Hollandaisesaus wel uit Nederland komt (antwoord: nee, uit Frankrijk), een reportage over de bijzondere winkeltjes in Woensel-West en de grote Indiase gemeenschap. Maar ook info over de donorregistratie en de eigen ervaringen van expats en studenten, zoals de Albanese studente Kaltrina Avdiaj. Volgens haar is de stad een goede mix van Nederlanders en nieuwkomers, waar ze veel vrijheid ervaart. Behalve bij het vinden van betaalbare woonruimte dan.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven