Volledig scherm
Archieffoto. Eindhoven heeft eenmaal kinderlintjes uitgereikt, op 30 november 2013. De ouders van Jasper de Weijert en zijn broertje Floris, omringd door de zeven voetbalvrienden uit Woenselse Heide en burgemeester Rob van Gijzel. © Jurriaan Balke

Eindhoven haalt kinderlintjes van de plank

EINDHOVEN - Ergens moeten ze nog op de plank liggen, de jeugdlintjes van de gemeente Eindhoven. Op voorstel van de gemeenteraad gaat Eindhoven nu op zoek naar kinderen die zo'n lintje verdienen.

De raad heeft dit dinsdagavond besloten, na een voorstel hiertoe van CDA-raadslid Remco van Dooren. Doel van de lintjes is om kinderen en jongeren die een uitzonderlijke prestatie leveren of zich bijzonder inzetten voor de Eindhovense samenleving in het zonnetje te zetten. 

Eindhoven kent al sinds eind 2013 een jeugdlintje-verordening, op initiatief van toenmalig VVD-raadslid Ferry van den Broek. Vervolgens  is er één uitreiking geweest. ,,Het initiatief is daarna in schoonheid gestorven. Ik wist van het bestaan niet af", zei burgemeester Jorritsma dinsdagavond. Hij gaf aan dat hij met plezier de uitreiking van jeugdlintjes nieuw leven in gaat blazen. Daarbij zal het college de leeftijdsgrens verhogen van 12 naar 18 jaar, zodat alle jongeren in Eindhoven in aanmerking kunnen komen voor deze onderscheiding.

Op 30 november 2013 werd het Eindhovense kinderlintje tweemaal uitgereikt. De onderscheiding ging toen postuum naar Jasper de Weijert. Hij voerde actie voor zijn vriendje Faber Wijdeveld, die aan kanker lijdt. Jasper overleed begin oktober 2013 zelf aan die ziekte. Daarnaast werd een groep kinderen onderscheiden die zich hard hadden gemaakt voor een verhard voetbal-trapveldje in de Woenselse Heide.

Geen animo

De vraag waarom het toen bij één uitreiking bleef werd dinsdagavond niet gesteld of beantwoord. In een notitie van de raad Asten staat een inventarisatie van kinderlintjes-initiatieven in diverse gemeenten. Daarin staat dat Eindhoven geen aanvragen binnenkreeg. Ook bij andere gemeenten komen na de eerste een of twee jaar geen aanvragen meer binnen, of aanvragen die te 'mager' zijn.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven