Volledig scherm
PREMIUM
© ED

Eindhoven onderzoekt zelfbewoningsplicht voor woningkoper

EINDHOVEN - Eindhoven overweegt een zelfbewoningsplicht in te voeren voor woningkopers. Daarmee zou de gemeente beleggers de wind uit de zeilen kunnen nemen en de huurprijs kunnen helpen drukken. Dat zei wethouder Yasin Torunoglu dinsdag tegen de gemeenteraad. 

Volledig scherm
Bouwkranen domineren het beeld van Strijp-S in Eindhoven op dit moment. © Michel Theeuwen

Want ook in Eindhoven lopen de huurprijzen van particuliere woningen sterk op, constateerde PvdA-fractievoorzitter Jan Hopstaken. Torunoglu erkende dat woningen steeds meer een ‘beleggingsproduct' worden. Dat drijft koopprijzen op en maakt de woningmarkt voor starters alleen maar moeilijker toegankelijk. ,,De plicht om een woning die je koopt ook te gaan bewonen vind ik een interessant middel om daar iets aan te doen. Ook andere steden zoals Groningen zijn daar mee bezig. Bij nieuwbouwprojecten hebben we die plicht al ingevoerd. We zoeken nu uit of dat ook kan gaan gelden voor bestaande bouw", aldus de wethouder in de gemeenteraad. Die sprak over de woonvisie van het stedelijk gebied Eindhoven-Helmond. 

Ook daarin komt de versnelling van het aantal te bouwen woningen aan de orde. Verschillende raadsleden hadden wel zo hun vragen over de snelheid waarmee gebouwd wordt. Een mooie visie, papier is geduldig, maar ‘in gelul kun je niet wonen’, zo citeerde Tom Brouwers (D66) bijvoorbeeld oud-PvdA-coryfee Jan Schaefer. Wethouder Torunoglu hoopt nog steeds de procedures te kunnen versnellen. Ook heeft hij veel hoop gevestigd op bouwen volgens standaardontwerpen waardoor de kosten omlaag kunnen en de voorbereiding korter kan. ,,Ja, dat levert misschien wat meer eenheidsworst op, maar we zullen toch moeten kiezen", aldus de PvdA-bestuurder. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven