Volledig scherm
Deze kamer in Eindhoven wordt op Airbnb voor 11 euro per nacht aangeboden. Inclusief ontbijt. © Airbnb

Eindhoven probeert vat te krijgen op Airbnb-verhuur

EINDHOVEN - Zestig tot zeventig procent van de ruim 200 Eindhovenaren die kamers verhuurt via Airbnb betaalt nog geen toeristenbelasting, zo blijkt uit onderzoek van ANG in opdracht van de gemeente Eindhoven.

,,Niet uit onwil, maar omdat ze niet weten dat ze daartoe verplicht zijn", zegt Joost Bezem van ANG. Volgens hem heeft het online verhuur-marktplatform Airbnb hen er niet op gewezen dat dit moet in Eindhoven. De gemeente wil via het onderzoek van ANG inzicht krijgen in het aantal aanbieders om ervoor te zorgen dat zij alsnog allemaal toeristenbelasting gaan afdragen. De hotelbranche in Eindhoven dringt hier al langer op aan, vanuit het principe: gelijke monniken, gelijke kappen.

Toeristenbelasting

Het bureau ANG is dit jaar voor het eerst ingeschakeld door de gemeente Eindhoven om te controleren of Airbnb-verhuurders wel toeristenbelasting betalen. Het bedrijf is hier anderhalf jaar terug al mee begonnen in Helmond. ,,Maar de aantallen daar liggen relatief laag." Net als Eindhovense hotels horen Eindhovense Airbnb-verhuurders 3,50 euro per persoon per nacht aan toeristenbelasting te innen en af te dragen. Maar uit een controle van ruim honderd verhuurders blijkt nu dat slechts bij 30 tot 40 adressen dat ook echt gebeurt, aldus ANG.

ANG schat in dat het totale aantal adressen waar in Eindhoven via Airbnb kamers worden verhuurd rond de 230 schommelt. ,,Bij bijzondere evenementen, bijvoorbeeld een optreden van Guus Meeuwis, piekt het aantal aanbieders even." Een snelle rekensom lijkt uit te wijzen dat de gemeente hierdoor gemiddeld bijna drie ton aan belastinggeld per jaar kan binnenhalen. Maar die som klopt niet, zegt Bezem. ,,De meeste kamers worden een deel van het jaar verhuurd, niet het hele jaar door."

  1. Zoon van overleden scooterrijdster doet emotionele oproep aan doorrijder om zich te melden: ‘Ze hebben m'n moeder afgepakt’

    Zoon van overleden scooter­rijd­ster doet emotionele oproep aan doorrijder om zich te melden: ‘Ze hebben m'n moeder afgepakt’

    EINDHOVEN - De politie heeft in het opsporingsprogramma Bureau Brabant camerabeelden vrijgegeven van de auto die doorreed na een aanrijding op zondag 15 september met een scooterrijdster (66) op de Elzentlaan in Eindhoven. De vrouw overleed een dag na de aanrijding. De politie roept de inzittenden van de auto, een donkerblauwe Opel Zafira, op zich te melden. Ook de zoon van het slachtoffer riep de doorrijder in het programma op zich te melden.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven