Volledig scherm
Een voorbeeld van hoe licht kan bijdragen aan leefbaarheid: Licht op Groen, een idee van TU/e-studenten, verlicht donkere hoekjes op de Ring in Eindhoven waar fietsers gevaar lopen, bijvoorbeeld bij de Leenderweg. © Gemeente Eindhoven/Jouw licht op 040

Eindhoven stopt met ambitieus lichtplan; gemeente ontbindt overeenkomst met Signify en Heijmans Wegen

EINDHOVEN - Het huidige Eindhovense college stopt halverwege met het ambitieuze proefproject Jouw Licht op 040. Dit betekent dat de ‘slimme’ lichtmasten en lampen die de gemeente op veel plekken heeft geplaatst niet op een innovatieve manier worden benut en dat er niks gebeurt met de inbreng van bewoners.

Het consortium Signify Heijmans zou vanaf eind 2016 in vijf jaar tijd een ‘Slim Lichtgrid’ met innovaties - middels nieuwe lichtarmaturen en soms nieuwe lichtmasten - uitrollen in vijf proefgebieden in Eindhoven. Inwoners werden uitgedaagd om mee te denken hoe ‘slimme’ straatverlichting kan bijdragen aan de leefbaarheid: bijvoorbeeld doordat ze harde (schreeuw)geluiden ‘hoort’ en de politie alarmeert. Of doordat ze lege parkeerplekken ‘ziet’ en automobilisten daar naar toe geleidt. De nieuwste technieken maken dit mogelijk, en de gemeente organiseerde diverse wijkbijeenkomsten met onderzoekers van de TU/e om burgers mee te laten denken.

‘De resultaten blijven achter”, aldus het college, en daarom gaat 1 december de stekker eruit. Dan heeft de gemeente al bijna 2,9 miljoen euro uitgegeven aan onder meer 2.752 nieuwe, slimme lichtarmaturen. Die investering is niet voor niks, zegt het college. De nieuwe zuinige LED-lampen zorgen voor een besparing van 400.000 kWh per jaar. En de ‘slimme’ lichtmasten en lampen langs een deel van de Ring (kruispunt J.F. Kennedylaan – Onze Lieve Vrouwestraat) zullen wél op een innovatieve manier worden benut. ‘Geluids- en beeldcamera’s in de lichtmasten zorgen voor unieke verkeersinzichten bij de gemeente en hulpdiensten’, zo verwacht het college.

Zulke slimme toepassingen zullen (in de nabije toekomst) dus uitblijven in de andere proefgebieden die van nieuwe verlichting zijn voorzien: Woenselse Heide (West), Gijzenrooi, de Schrijversbuurt en het wegtracé Kennedylaan-Eisenhowerlaan. De Schrijversbuurt is nog niet aan de beurt geweest, maar krijgt dit najaar nog wel nieuwe lichtarmaturen. 

Het lichtproject startte op 1 november 2016 en zou vijf jaar duren. De gemeente stelt dat ze het nu, halverwege de contractperiode, een goed moment vond voor een gezamenlijke evaluatie. ,,Uit deze evaluatie is gebleken dat ondanks de inzet van alle partijen en de nodige investeringen in tijd en geld, de verwachte resultaten achterblijven”, aldus het college in een brief aan de gemeenteraad. ,,Na diverse gesprekken tussen de gemeente en het consortium is gezamenlijk besloten om het project 1 december te stoppen.”

‘Innovaties niet af te dwingen’

Het project Jouw Licht op 040 was een uitwerking van de Visie Roadmap Licht die de gemeenteraad op 22 januari 2013 vaststelde. Bedoeling was om het vervangen van lichtmasten aan te grijpen om  te onderzoeken hoe ‘slim licht’ de leefbaarheid in de stad kan verbeteren. Hierbij is intensief samengewerkt met het consortium, TU/e, wijkbewoners en ondernemers. ,,We hebben geleerd dat innovaties, zowel in techniek als in samenwerken, niet zijn af te dwingen, omdat de wereld niet maakbaar is”, zegt het college nu. ,,Het blijkt dat met elkaar samenwerken om de gezamenlijk beschreven maatschappelijke opgaven op te lossen meer tijd en specifieke professionele aandacht vraagt dan vooraf verwacht. Mede daardoor blijft de snelheid om te komen tot concrete producten en diensten achter op de planning. Door te stoppen met het project ‘Jouw Licht Op 040’ wordt een extra geld- en tijdinvestering voorkomen.”

De gemeente sluit niet uit dat in de verre toekomst alle nieuwe slimme lichtmasten alsnog een innovatieve toepassing krijgen.  ,,De komende maanden worden gebruikt om met alle betrokken partijen verder te evalueren en te komen tot een goede afronding. Hiermee is hoe dan ook de basis gelegd voor verdere ontwikkeling en toekomstige innovatie voor deze gebieden", zegt het college.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven