Volledig scherm
TTO taxi's op stationsplein Eindhoven

Eindhoven telt nog maar 36 TTO-taxi's

EINDHOVEN - Bij het station in Eindhoven en op het Stratumseind mogen sinds vrijdag 1 september alleen nog taxi's staan die zijn aangesloten bij een 'toegelaten taxi-organisatie'. De gemeente wil met de TTO's de kwaliteit van het vervoer verhogen. 

Van de naar schatting 300 taxichauffeurs die in Eindhoven werkzaam zijn, mogen er nog maar 36 op de standplaatsen bij het station en het Stratumseind klanten oppikken. Van de vier toegelaten taxi-organisaties (TTO's) die een vergunning hadden aangevraagd, heeft nog maar de helft het ja-woord van de gemeente gekregen: de Stichting Eindhoven Taxi en Taxi Brainport. De gemeente verwacht de komende tijd meer vergunningen te kunnen verstrekken. 

Overigens leidde dat vrijdag niet tot taxischaarste. Aan beide zijden van het station stonden hooguit ietsje minder taxi's dan gebruikelijk. Reden: er wordt voorlopig niet heel streng gehandhaafd. Taxichauffeurs kunnen hooguit weggestuurd worden, maar boetes worden later pas ingezet, aldus de gemeente. 

Lid

Taxi's die geen lid zijn van een TTO, mogen nog wel actief zijn in de stad, maar kunnen alleen nog klanten vervoeren na een bestelling, telefonisch of via een app. De gemeente wil met de TTO-taxi's, die in Amsterdam en Den Haag al langer rondrijden, de kwaliteit van het vervoer verbeteren. 

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
TTO taxi's op stationsplein Eindhoven

Een TTO telt tenminste vijftien chauffeurs, die allemaal het certificaat van de stichting Eindhovense Kwaliteitstaxi's  op zak hebben. TTO-taxi's mogen geen korte ritten weigeren, moeten een eerlijke prijs vragen en de kortste route rijden. Ze zijn te herkennen aan de lichtbak bovenop, met daarop het gemeentelogo. 

Verzet

De Stichting Taxi Belangen Eindhoven, onder aanvoering van Waalrenaar Martijn Dörr, verzet zich tegen het nieuwe beleid. Maandag dient een kort geding, later volgt nog een bodemprocedure. Het grootste punt van kritiek is volgens de Amsterdamse advocaat Robert Peter Kuijper de 'verplichting' om lid te worden van een TTO. ,,Bedrijven raken hun zelfstandigheid kwijt; je moet je houden aan door anderen opgelegde regels. Dat druist in tegen het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens", zegt Kuijper. ,,Bovendien jaagt dit ondernemers op kosten en bestaat er binnen de TTO geen bescherming van eerlijk proces." 

Kuijper, die samen met de Eindhovense advocaat Murat Çankaya de chauffeurs vertegenwoordigt, zegt dat het beleid niet tot meer kwaliteit leidt. ,,Dat blijkt wel in Amsterdam én op Schiphol. Volgens cijfers van het landelijk meldpunt taxivervoer zorgen TTO's niet voor minder klachten."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven