Volledig scherm
PREMIUM
Het aantal kinderen en jongeren in Eindhoven dat gebruikmaakt van jeugdzorg neemt af. © ANP XTRA

Eindhoven weet niet waarom gebruik jeugdzorg daalt

EINDHOVEN  - Het aantal jongeren en kinderen in Eindhoven dat specialistische jeugdzorg krijgt neemt af. Maar waarom? Dat wil of kan het college de gemeenteraad niet vertellen. Wethouder Renate Richters (GroenLinks, zorg) wilde de PvdA dinsdagavond ook niet beloven wanneer ze dat inzicht wel zal geven.

Het aantal Eindhovense kinderen en jongeren dat tweedelijns jeugdzorg krijgt steeg sinds 2015 veel sterker dan elders. Het afgelopen jaar daalt het juist, tegen de landelijke trend in. Zo nam het aantal Eindhovense kinderen dat van een zorgaanbieder ‘ondersteuning zelfstandig leven’ krijgt af van 3.177 in januari 2018 naar 2.914 in april 2019. Het aantal jongeren dat ‘ondersteuning wonen’ krijgt daalde in dezelfde tijd van 504 naar 426. Is dat omdat minder jongeren zorg nodig hebben? Omdat het beter lukt om hen en hun ouders problemen te laten oplossen op eigen kracht, met hulp van WIJeindhoven of een gewone wijkvoorziening? Of komt het simpelweg omdat ze geen hulp meer krijgen?

  1. Gemeente mag plaag processierups in Eindhovense buurt pas bestrijden als het al te laat is, bewoners de dupe
    PREMIUM

    Gemeente mag plaag processie­rups in Eindhoven­se buurt pas bestrijden als het al te laat is, bewoners de dupe

    EINDHOVEN - Door een wet kon de gemeente Eindhoven pas op 7 juni beginnen met bestrijding van de processierups, toen de plaag al ondraaglijk was aan de Tilburgseweg-Oost. Nu zitten buurtbewoners onder de rode jeukende bulten, sommige mensen zijn zelfs al weken uit hun woning gevlucht. Daar komt nog eens bij dat de brandende haartjes, die in huizen naar binnen zijn gewaaid, voor rekening van de bewoners zelf zijn. ,,Er zitten hier nu meer processierupsen dan ooit”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven