Volledig scherm
© RGB Stock

Eindhoven wil grip op artsen

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven wil proberen om de zorgverwijzing door huisartsen aan banden te leggen. De gemeente hoopt hierover afspraken te maken met (huis)artsen, zo blijkt uit een van de stukken over zorginkoop die de raadscommissie dinsdag bediscussieert.

D66-raadslid Betty van Geel wees er vorige week bij de presentatie al op dat (huis)artsen het wettelijke recht hebben om mensen naar specialistische hulp te verwijzen, ook als die door de gemeenten wordt betaald. De gemeente Eindhoven erkent dat, zo blijkt uit het rapport van haar adviesbureau PPRC. Toch wil ze proberen om ook deze kosten te 'beheersen'.

Benaderingen

In het PPRC-rapport worden twee 'benaderingen' genoemd. In het ene geval maakt de gemeente afspraken met (huis)artsen. Zij zouden dan vrijwillig afzien van hun recht om direct naar een zorgaanbieder te verwijzen. In plaats daarvan verwijzen ze mensen naar een instantie van de gemeente, waarschijnlijk wijkteam-organisatie WIJeindhoven. Die bepaalt vervolgens welke zorg iemand krijgt. In het andere scenario dat PPRC noemt 'accepteert' de gemeente het feit dat artsen het recht hebben om te verwijzen. Maar dan volgt wel 'een korte termijn tot herbeoordeling'.

Als alle (huis)artsen akkoord zouden gaan met de eerste optie, dan zou dat betekenen dat zij vanaf 2021 niet langer direct zelf doorverwijzen naar specialistische zorg die door de gemeente Eindhoven wordt betaald. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de begeleiding thuis van iemand met dementie, autisme of een psychische stoornis. Of bijvoorbeeld om een kind dat behandeling door een psycholoog of medicatie-instelling van een psychiater nodig heeft. In plaats daarvan zouden huisartsen patiënten moeten doorverwijzen naar een organisatie van de gemeente die dan bepaalt welke zorg zij krijgen. Daar zullen mensen dus opnieuw hun problemen uit de doeken moeten doen en mogelijk informatie uit hun medisch dossier moeten delen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven