Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Freekje Groenemans

Eindhoven zet punt achter plan voor enzymenfabriek

EINDHOVEN - De bouw van een nieuwe afvalverwerkingsinstallatie in Eindhoven is voorlopig van de baan. 

Afvalinzamelaar Cure trekt de stekker uit het samenwerkingsverband met het Deense bedrijf Orsted. Na meer dan drie jaar praten zijn de Eindhovense plannen om de hoeveelheid restafval fors terug te brengen daarmee terug bij af. De bijbehorende rekening: 1,1 miljoen euro. 

De Eindhovense milieuwethouder Rik Thijs (GroenLinks) - tevens voorzitter van het bestuur van Cure - heeft dat donderdagmiddag bekendgemaakt. ,,Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald", zo beargumenteert Thijs dat besluit. ,,Orsted krijgt de techniek die waar we in de enzymenfabriek mee zouden gaan werken maar niet goed aan de praat. Daarom zetten we en nu een punt achter en stappen we over op een plan-B.” 

Onduidelijk plan-B

Hoe dat plan-B er uit komt te zien, is nog allerminst duidelijk. Nog voor de zomervakantie moet er een nieuw toekomstplan liggen voor de afvalverwerking en de reductie van restafval. Dat plan moet worden gemaakt door een speciale projectgroep. Die ‘taskforce’ bestaat uit vertegenwoordigers van de drie gemeenten die samenwerken in Cure: Eindhoven, Valkenswaard en Geldrop/Mierlo. Cure zelf is niet in de werkgroep vertegenwoordigd, aldus Thijs. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven