Theo Hurks samen met zijn zoon Geert, in 2016.
Volledig scherm
Theo Hurks samen met zijn zoon Geert, in 2016. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Eindhovenaar Theo Hurks (84) overleden

EINDHOVEN - Eindhovenaar Theo Hurks is vrijdag op 84-jarige leeftijd aan de gevolgen van het coronavirus overleden. 

Hurks gaf als oudste zoon van de derde generatie jarenlang leiding aan het gelijknamige bouwconcern en was een van de grondleggers van de Brainport-samenwerking tussen overheid, bedrijven en kennisinstellingen. Ook was hij voorzitter van onder meer de Kamer van Koophandel en de VVV.

De Eindhovense burgemeester John Jorritsma, tevens voorzitter van Stichting Brainport, roemt de verdiensten van Theo Hurks. ’Toen het nodig was, stond hij er.’ Als voorzitter van de Kamer van Koophandel sloeg hij in de jaren ‘90 van  de vorige eeuw de handen ineen met toenmalig burgemeester Rein Welschen en collegevoorzitter Henk de Wilt van de TU Eindhoven, schrijft Jorritsma in een verklaring. 

Een van onze drie musketiers

’Samenwerking is onze kans om te overleven, zei hij daarover. In die overtuiging maakten bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden een gezamenlijk plan om uit de crisis te komen. Uit dit programma groeide uiteindelijk Brainport.’ De Eindhovense burgemeester noemt Hurks ’een van onze drie musketiers. We buigen het hoofd in dankbaarheid en respect'. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven