Volledig scherm
© ANP

'Eindhovenaren minder dure zorg
via huisarts'

EINDHOVEN - Huisartsen moeten Eindhovenaren minder vaak doorverwijzen naar dure specialistische (jeugd)zorg. Voor eind dit jaar wil de gemeente afspraken hierover vastleggen in een convenant met de huisartsenkringen en welzijnsorganisatie WIJeindhoven.

,,Nu wordt heel vaak standaard voor een zwaar, duur type ondersteuning gekozen, dat een jaar duurt of langer. Het is heel belangrijk dat we samen kritisch kijken wat nodig is", zegt wethouder Renate Richters (GroenLinks, WIJeindhoven).

Eindhoven komt over 2016 en 2017 tientallen miljoenen tekort op zorg en bijstand. Maar het college houdt vast aan zijn ambities, zo blijkt uit de meerjarenbegroting die het donderdag aan de raad presenteerde. Zo gaat de bouw van het familiezwembad bij de Tongelreep (in plaats van het Golfslagbad) gewoon door. ,,Er zijn hierover heel duidelijke toezeggingen gedaan", zegt wethouder Wilbert Seuren (D66, financiën).

Extra geld vrijmaken

Het college kiest voor een lichte verhoging van de parkeertarieven en de onroerend zaakbelasting (ozb). Wie een eigen huis heeft met een waarde tot 250.000 euro betaalt maximaal 21,76 euro per jaar extra. Voor bedrijven geldt dat ze voor panden tot acht ton 108 tot 384 euro per jaar extra betalen.
Verder merkt de gemiddelde Eindhovenaar niets van de miljoenentekorten. Het college wil zelfs wat extra geld vrijmaken voor een betere aanpak van criminaliteit en een Park & Ride aan de Aalsterweg.

Dat kan doordat het college opnieuw een greep doet in de reserves: elf miljoen euro. En doordat het erop rekent dat het in 2018 al 19,5 miljoen euro minder kwijt is aan zorg en bijstand, tot dertig miljoen minder in 2021. Grootste winst denkt het te behalen door 'meer regie' op de de eigen stichting WIJeindhoven en op specialistische ondersteuning. 'Veel aandacht zal uitgaan naar het terugdringen van de instroom in specialistische ondersteuning jeugd. We treffen maatregelen om te voorkomen dat instroom vanuit het medisch en juridisch domein leidt tot onnodige hoge kosten', aldus het college.

Samenspel van maatregelen

Maar de gemeente heeft toch geen invloed op de afweging van huisartsen, jeugdartsen en kinderrechters? Dat was nou toch juist onderdeel van het probleem, dat ze wel betaalt maar vaak niet bepaalt? Volgens wethouder Richters gaat het om een samenspel van maatregelen. ,,We gaan per 1 januari de tarieven van bestaande zorgaanbieders verlagen en we ontwikkelen nieuwe zorgtrajecten: korter, minder 'zwaar',  en dus minder duur. We willen huisartsen alternatieven aanbieden, en daar staan ze ook voor open."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven