Volledig scherm
In Eindhoven zijn ontgroeningen 'niet grensoverschrijdend'. © Eindhovens Studenten Corps

Eindhovens corps lijdt niet onder incidenten

EINDHOVEN - Commotie en controverse over ontgroeningen bij Groningse studentenvereniging Vindicat resulteerden voor Eindhovense verenigingen deze zomer niet in een terugloop van het ledental.

Tegen muren plassen, het personeel schofferen en met glazen gooien. Leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat zouden zich daar volgens getuigen schuldig aan gemaakt hebben in een sushirestaurant. Het was bepaald niet de eerste keer dat het corps van Vindicat in opspraak kwam. Vorig jaar ging tijdens de ontgroening een ouderejaarsstudent op het hoofd van een eerstejaars staan, waardoor het slachtoffer een hersenoedeem opliep.

Die gebeurtenis riep veel afschuw op en leidde zelfs tot ophef in de politiek. De studentencorpora lagen opnieuw onder vuur, met hun omstreden ontgroeningen die al zo vaak tot excessen leidden. Heeft die commotie effect gehad op de drie grootste Eindhovense studentenverenigingen: het Eindhovens Studenten Corps (ESC), Algemene Studentenverenging (SSRE) en Demos? Nee, antwoorden ze. Ze hebben deze zomer - ongeveer - evenveel aanmeldingen mogen ontvangen.

Geheimzinnig

Over de precieze aard van de ontgroeningen bij hun verenigingen, die dezer weken plaatsvinden, blijven studentenverenigingen traditioneel geheimzinnig. Wel zijn ze heel open over het aantal aanmeldingen. Eindhovens grootste vereniging, ESC, verwelkomt dit nieuwe schooljaar 83 nieuwe leden. Dit is maar één lid minder dan vorig jaar. Ook de SSRE heeft geen veranderingen gemerkt in de aanmeldingen dit jaar. Volgens voorzitter Sjoerd Telkamp vormen de gebeurtenissen in Groningen geen barrière voor de studenten.

Studentenvereniging Demos merkte zelfs een kleine stijging in het aantal aanmeldingen. Aankomend praeses Bennert Smit: ,,We hebben ook geen extra vragen van ouders of studenten gehad. Misschien komt dit doordat onze vereniging geen ontgroening kent."

Richtlijnen

Volgens de voorzitters van de verenigingen waren hun ontgroeningen nooit grensoverschrijdend. Telkamp: ,,Wij houden ons aan de richtlijnen zoals afgesproken met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de Landelijke Kamer van Verenigingen.'' LKvV behartigt de belangen van 47 aangesloten studentenverenigingen in heel Nederland.

Deze richtlijnen van de TU/e zijn in tegenstelling tot andere universiteitssteden niet aangescherpt na de gebeurtenissen in Groningen. Volgens de TU/e was hier geen aanleiding voor, aangezien de richtlijnen eventuele incidenten sowieso al uitsloten. Van actieve controle op de naleving van deze richtlijnen en protocollen is overigens geen sprake. Hierbij wordt vertrouwd op het verantwoordelijkheidsgevoel en het moreel bewustzijn van de verenigingen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven