Volledig scherm
Zeynep Dağ in haar werkruimte op bedrijventerrein De Hurk. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Eindhovense muiltjes van Alzúarr voor zangeres Rihanna

VideoDe Eindhovense Zeynep Dağ (26) scoort enorm met haar exclusieve schoenenlijn Alzúarr. Hooggehakte, sexy pumps met orchideeën erop, een lachende mond óf een pistool. Toen niemand minder dan zangeres Rihanna contact met haar zocht, dacht Zeynep eerst aan een grap. Totdat de zangeres een dag later zeven paar tegelijk bestelde. 

'Ga jij maar vmbo kader doen. Dan kun je later mooi kapster worden.' Dat advies kreeg de Eindhovense in groep acht van de basisschool te horen. ,,Maar dat wilde ik dus per sé niet", zegt ze fel. ,,Ik wilde méér bereiken, krachtig en onafhankelijk zijn." 

En dat is wonderwel gelukt. Zeynep is nu de vrouw achter het succesvolle schoenenmerk Alzúarr. Ze had geen gemakkelijke jeugd, vertelt ze. Werd veel gepest. Maar dat sterkte haar tegelijkertijd bij het verwezenlijken van haar droom: ontwerpster worden. ,,Ik heb tijdens mijn studie gekozen voor schoenen. Voor mij zijn die een metafoor voor kracht. Het lopen op hoge hakken kan pijnlijk zijn. Maar je moet door, hoe dan ook. Als ik deze schoenen draag, voel ik me heel sterk. Je loopt er anders op en ook je houding straalt kracht uit."

Zeyneps ster stijgt razendsnel. Haar eerste elf modellen pumps waren begin dit jaar nog maar nét uit, toen ze een mailtje kreeg van de assistente van Rihanna. De zangeres had haar schoenenlijn opgemerkt op Instagram en bestelde gelijk zeven paar, voor een totaal bedrag van drieduizend euro. ,,Ik dacht eerst dat iemand een grap met me uithaalde", zegt Zeynep. ,,Maar ze was het echt!" Als bewijs laat ze mails en appjes zien.

Quote

Binnenkort staat model Lara Stone op de cover, mét mijn schoenen!

Zeynep Dağ

Trots laat ze foto's zien van de Chinese editie van modeblad Harper's Bazaar. ,,Binnenkort staat model Lara Stone op de cover, mét mijn schoenen!" In hartje Parijs had Zeynep drie dagen lang een pop-up store: nog zo'n wens van haar. ,,Over een tijdje wil ik daar een échte winkel gaan openen. Net als in New York én Dubai, waar veel van mijn klanten zitten. Die vragen om nog exclusievere modellen." Die gaan er komen ook, zegt Zeynep. ,,Maar dat worden dan schoenen van enkele duizenden euro's."

Olcay Gulsen
Haar snelle succes heeft ook Zeynep verbaasd. ,,Soms kan ik het niet helemaal beseffen", lacht ze. Vorige week sprak ze er nog over tijdens een ontmoeting met haar idool Olcay Gulsen, de succesvolle zakenvrouw achter kledingmerk Supertrash. ,,Ook zij heeft een moeilijke periode doorgemaakt en laten zien dat je tóch succes kunt hebben."

Instagram bezorgde de Eindhovense van Turkse komaf het succes waar ze als klein meisje al van droomde. ,,Ik heb me uitgebreid verdiept in marketingstrategieën via Instagram. Dat heeft mij enorm geholpen. Al mijn orders lopen via Instagram."

Volledig scherm
Het best verkochte model: Cece. © Fotopersburo van de Meulenhof BV
Volledig scherm
,,De bloemen zijn een ode aan mijn moeder, die is gek op orchideeën." © Fotopersburo van de Meulenhof BV
Volledig scherm
Model: Lora. ,,Deze doen het vooral in het buitenland goed. Voor de Nederlandse markt zijn ze ietsje te extravagant." © Fotopersburo van de Meulenhof BV
Volledig scherm
Zeynep Dağ met achter haar de complete schoenenlijn van Alzúarr. © Fotopersburo van de Meulenhof BV
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven