Eindhovense raad staat achter SP’er Murat Memis

VideoEINDHOVEN - In een ingezonden brief (zie onder dit artikel) aan deze krant spreken dertien van de veertien fractievoorzitters in de Eindhovense gemeenteraad hun steun uit aan hun SP-collega Murat Memis.  

De fractievoorzitters in de Eindhovense gemeenteraad staan pal achter hun collega Murat Memis van de SP. In een ingezonden brief in deze krant spreken ze hun steun uit aan Memis, die sinds eind april vastzit in Turkije, op verdenking van terroristische activiteiten en/of sympathieën. De fractievoorzitters schrijven dat in een ingezonden brief die zaterdag in de krant staat. 

,,We willen onze collega en zijn familie een hart onder de riem steken", zegt Niek Rennenberg van het Ouderen Appèl Eindhoven (OAE), die het initiatief voor de gezamenlijke actie heeft genomen. ,,We vinden het verschrikkelijk wat hem is overkomen. Eens te meer blijkt maar weer eens dat in Turkije de democratische regels met de voeten worden getreden, en dat kan toch echt niet. We hopen dat Murat snel weer naar huis kan komen.”

Onder de brief staan de namen van dertien van de veertien fractievoorzitters in de Eindhovense gemeenteraad. De naam van de veertiende fractievoorzitter, Adem Topdag van Denk, ontbreekt. ,,Hij wilde de brief niet ondertekenen", aldus Rennenberg. Topdag zelf was niet voor een reactie bereikbaar. Eerder al wilde Topdag tegen deze krant niet ingaan op de kwestie-Memis om ‘het proces achter de schermen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken niet te verstoren'.   

Hartverwarmend

Memis laat via een woordvoerder weten alle steun vanuit Nederland als ‘hartverwarmend’ te ervaren. Op uitdrukkelijk verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken mijdt de Eindhovenaar van Koerdische afkomst nu tot aan zijn rechtszaak alle publiciteit. Die zaak dient op 2 juli in de Turkse kustplaat Antalya, waar Memis met zijn gezin op vakantie was toen hij eind april werd aangehouden door de politie.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer met minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken over de kwestie.

Wij steunen onze collega Murat Memis

Fractievoorzitters van partijen in de Eindhovense gemeenteraad steken Murat Memis in een verklaring een hart onder de riem.

Gelukkig is Nederland een democratisch land. Dat wil zeggen dat we vrijheid van meningsuiting kennen en nog een aantal andere belangrijke rechten hebben.

Helaas is dit niet in elk land op de wereld zo. Dat merkt onze collega Murat Memis, fractievoorzitter van de Eindhovense SP, die momenteel in Turkije wacht op zijn rechtszaak, dit vanwege vermeende uitlatingen gedaan in Nederland. Wij, de ondertekenaars van deze brief, fractievoorzitters van partijen in de Eindhovense gemeenteraad, steunen met deze verklaring Murat. Wij kennen Murat als een hardwerkende bevlogen en lieve collega.

En ja, het komt voor dat wij het in een raadsvergadering niet met elkaar eens zijn, gelukkig mag dat in Nederland en worden wij dan niet opgepakt door de politie.

Heel pijnlijk vinden wij de beschuldigingen aan Murats adres. Murat heeft tijdens zijn werk in de Eindhovense gemeenteraad nooit enige sympathie getoond voor gewelddadige organisaties. Ook heeft hij nooit buitenlandse regeringsleiders beledigd.

Integendeel: Murat is een tegenstander van oorlog en geweld en pleit altijd voor vreedzame oplossingen.

Murat mag op dit moment niet naar Nederland terug, dat betekent een lege stoel in onze raadszaal tijdens raadsvergaderingen of commissievergaderingen.

Wij wensen Murat namens onze fracties veel sterkte en hopen op een snelle terugkeer van onze collega in de Eindhovense gemeenteraad.

De fractievoorzitters van de partijen in de Eindhovense gemeenteraad, met uitzondering van de fractie Denk.

Volledig scherm
Solidariteitsdemonstratie voor de vrijlating van Murat Memis, fractievoorzitter van de SP in Eindhoven. © ANP

In samenwerking met indebuurt Eindhoven