Volledig scherm
Filou Elite Model Look deelnemer © Boudewijn Lemmens / Marjolijn Tenge

Elite Model Look finalisten uit Eindhoven: ‘Je bent niet alleen model om mooi te zijn’

EINDHOVEN - Op de catwalk lopen, poses innemen en fotoshoots doen, het hoort allemaal bij model zijn. En het is ook hoe de levens van Filou Janson (17) en Tess Kramer (21) uit Eindhoven er op dit moment uitzien. Zij hebben de finale van Elite Model Look gehaald. Met vol enthousiasme wachten zij op hun moment om te stralen op 12 oktober in Amsterdam.

Na veel oefenen, intensieve trainingen en veel gezond eten, hebben de meiden een plek in de finale verzekerd. Dolgelukkig zijn ze met deze overwinning. Kramer: ,,Ik heb er zo hard voor gewerkt. Ik heb continu op mijn eten gelet en ik ging elke dag sporten. Je weet niet hoe hard je moet lachen als je het goede nieuws hoort, omdat je gewoon zo blij bent.” Passie voor mode heeft Kramer altijd al wel gehad. Alleen heeft ze er nooit echt iets mee gedaan, tot nu. Model worden is haar droom. ,,Ik hou van de kleren die ik draag, maar ik denk ook na over hoe designers die kleren maken. Je bent niet alleen model om mooi te zijn, maar ook omdat je van je vak houdt. En dat laat je in je loop zien.”

Catwalk

Zelf geeft ze aan het geweldig te vinden om op de catwalk te lopen. ,,Het geeft echt een kick. Je wordt opgemaakt en je doet de kleren aan. De spanning bouwt op. Alle mensen in de zaal zitten er om jou te bekijken. En dan mag je op. Je bent aan het lopen en je showt je kleren”, vertelt Kramer stralend. ,,Ik hoor gejoel en geflits van camera’s om mij heen. Al die elementen maken zo’n moment echt magisch.”

Die magie herkent Janson wel. De gedachte dat ze straks weer op de catwalk mag lopen, maakt ook haar ongelofelijk blij. ,,Het is heel fijn. Ik vind het gewoon zo leuk om te doen. Het geeft een bepaalde kracht als je daar loopt. Je voelt je sterk en zelfverzekerd.” Voor haar is dit de eerste, echte ervaring als model. Daarom vindt ze winnen niet het belangrijkste. ,,Winnen of verliezen, het maakt me niet zo veel uit. Natuurlijk is het leuk om te winnen, maar ik ben al zo trots op mezelf dat ik het überhaupt tot zo ver heb geschopt.”

Voorbereiding

De modellen gaan zich de komende dagen goed voorbereiden op de finale. Janson oefent haar loop thuis, in de gang – op hoge naaldhakken. ,,Ik film mezelf dan, zodat ik het terug kan zien. En dan let ik op mijn houding, mijn blik en mijn loop.” En soms loopt ze ook voor haar moeder en zusje. ,,Dan vraag ik ze om feedback”, zegt ze lachend. 

De winnares wordt zaterdagavond ook meteen bekendgemaakt. 

Volledig scherm
Tess Elite Model Look deelnemer © Boudewijn Lemmens / Marjolijn Tenge

In samenwerking met indebuurt Eindhoven