Volledig scherm
Chris Paulussen © Joost Hoving

Elsje

Beste lezerHet is alweer jaren geleden dat een wat oudere lezeres mij vertelde hoe blij ze was met de strips en de tekeningen met de tien verschillen in de krant. Ze knipte ze uit en plakte ze op, en bewaarde ze zo voor als haar kleinkinderen over de vloer kwamen. 

Of kinderen daar nu nog mee stil te houden zijn, betwijfel ik. Of beter gezegd, ik weet wel zeker dat de knipsels het zouden afleggen tegen de smartphone. Maar toch, kom je aan de strips, dan kun je rekenen op teleurgestelde reacties van lezers.

Veranderingen

Elke strip heeft zijn fans en dus betreuren veel lezers het verdwijnen van de strip Elsje - 'een prachtig, prijswinnend én actueel nationaal product' - uit de kolommen van het ED. Dat daarvoor twee strips - Pukkels en Dirkjan - in de plaats zijn gekomen, kan dat verlies niet voor iedereen goedmaken. Zelfs een lezer die de krant 'al jaren geleden heeft opgezegd' windt zich er mateloos over op dat Elsje niet langer in het ED staat.

Ook de veranderingen in het puzzelaanbod zijn niet door alle lezers met gejuich ontvangen. Meer puzzels en een gevarieerder aanbod wegen niet voor iedereen op tegen het feit dat nu niet meer dagelijks twee sudoku's - een light en een medium - in het ED staan. Een minpuntje op ons lijstje van 'krant-noodzakelijkheid', schrijft een abonnee.

Een lezeres mist 'verdikkeme' de weertabel van Europa. Zij kan nu niet meer zien hoe het weer bij haar zoon in Zwitserland is en bij haar broer in Florence en haar nicht in Berlijn.

Vertrouwde karakter

En de nieuwe rubriek Wat eten we vandaag kan ook op een kritisch onthaal rekenen. 'Het is niet verstandig om als actuele krant met een recept van raapstelenstamppot te komen', aldus een lezeres. 'Raapstelen zijn een typische seizoensgroente die je enkel in het voorjaar en de late lente zal aantreffen'.

Het bewijst eens temeer hoe zeer lezers gehecht zijn aan het vertrouwde karakter van de krant die dagelijks over de vloer komt. Op veranderingen - toch bedoeld als verbeteringen - komen vrijwel altijd negatieve reacties. Niet uitsluitend overigens. Er zijn ook mensen blij mee. Zoals de lezer die schrijft: 'Ere wie ere toekomt: wat een verbetering, de nieuwe puzzelpagina'.

In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED of in de journalistiek in het algemeen. Reacties: c.paulussen@ed.nl

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven