Volledig scherm
Een F-35 gevechtsvliegtuig op Kleine Brogel, tijdens de vliegshow in 2018. © BELGA

F35's komen in 2027 naar Belgische luchtmachtbasis Kleine Brogel

PEER - De Belgische luchtmachtbasis Kleine Brogel, enkele kilometers ten zuiden van de grens, wacht de komende jaren een grote verbouwing in verband met de komst van F-35 gevechtsvliegtuigen, ter vervanging van F-16's. 

De toestellen worden vanaf 2027 op Kleine Brogel gestationeerd. Het vliegen met de F-35 is kostbaar. Vandaar ook dat er straks minder dan nu met de F-16's gevlogen gaat worden, aldus een woordvoerder van de basis. Trainingen worden veelal gedaan met simulatoren. 

België heeft 34 van deze ‘Joints Strike Fighters’ besteld. Behalve op  Kleine Brogel worden ze ook in Florennes gestationeerd. Met de ombouw van de twee vliegbases is zo'n 275 miljoen euro gemoeid. 

  1. Kerkklokken in Eindhoven spelen titelsong van hitserie La casa de papel: mysterieuze boodschap van Netflix onthult waarom
    video

    Kerkklok­ken in Eindhoven spelen titelsong van hitserie La casa de papel: mysterieu­ze boodschap van Netflix onthult waarom

    EINDHOVEN - De kerkklokken van de Catharinakerk in Eindhoven speelden vrijdagmiddag het nummer ‘Bella Ciao’. Een mysterieuze boodschap op het Instagramaccount van Netflix Nederland verraadt waarom: het derde seizoen van de hitserie La casa de papel begint vandaag. Terwijl de kerkbeheerder van de kerk van niks wist, werd de beiaardier door het reclamebureau van de streamingdienst benaderd om de serie te promoten.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven