Volledig scherm
Freek de Jonge. © ED

Freek de Jonge (73) rockt in Parktheater: 'Ik heb haast'

EINDHOVEN - 'Koffers' heet het nieuwe muzikale (cover)programma van cabaretier Freek de Jonge, twee keer te zien in het Parktheater. Een gesprek. ,,Dat ik niet in de Popencyclopedie sta is wel een beetje bizar, natuurlijk."

Volgens het programmaboekje kruipt u in 'Koffers' in de huid van de fictieve, maar legendarische dj/presentator Dries Draaisma?
,,Van wie? Oh, die ja... Ach ja, dat tekstje heb ik jaren geleden al moeten aanleveren. DJ Dries is gesneuveld. We brengen de liedjes van mijn nieuwe cd Koffers, en daar volgens een oude radioformule steeds een praatje aan vooraf. Voor het nummer Schilderswijk bijvoorbeeld gaan we eerst even naar de Haagse Schilderswijk. Wacht, ik heb hier de opnames, ik zal je het laten horen, een cover van Tobacco Road van The Nashville Teens uit 1964, oorspronkelijk van John Loudermilk. Hier komt ie: 'Ik ben geboren in een krot / Mijn moeder stierf en m'n pa zoop zich kapot / Ik liet 'm achter als een levend lijk / ergens in de Schilderswijk."

U rockt als een tierelier.
,,Ja, vind je? Dankjewel. Met dank aan mijn band: Reyer Zwart op bas, Rowin Tettero op drums, Jan van Bijnen op gitaar en Maurits Fondse op piano.''

Lees onder de video verder

'Stand By Your Man' van Tammy Wynette wordt bij u 'Blijf bij je wijf', 'Come On' van Chuck Berry wordt 'Kom op'. Alle dertien goed?
,,Voor mij zeker. Het zijn allemaal liedjes met of een prachtige tekst of een mooie melodie, die iets zeggen over mijn leven, en die mij nog steeds raken. Van Townes Van Zandts Waiting Around To Die bijvoorbeeld. Er zit een prachtige, ontroerende worsteling met het bestaan in. Dan besef ik dat mijn leven heel anders is gelopen dan het zijne, en dat ik heel veel geluk heb gehad. Geldt trouwens ook voor het verhaal Schietgebed, mijn versie van murder ballad Seven Spanish Angles, vooral bekend van Ray Charles en Willie Nelson.''

Verrassend is Neil Diamonds 'I Am ... I Said'.
,,Ja. Prachtsong. Dat was toch iemand die lange tijd niet mocht. En misschien verwacht je hem niet meteen als je denkt aan mijn repertoire. Wacht, ik zal 'm laten horen. Wat vind je ervan?"

U schaart zich in een mooi rijtje van muzikanten die ook op hun 73ste recent een album uitbrachten: Randy Newman, Brian Wilson, Paul McCartney, Roger Waters, Ray Davies.
,,Nou, wie wil niet in dat rijtje staan? Dat is mijn generatie. Je moest voor je 40ste dood zijn, was het adagium. Maar toen iedereen 40 jaar was, bleek het leven toch veel te leuk. Nu ben je 73 jaar en voelt het absoluut niet of je leven voorbij is."

U speelt zelfs weer met een rockband, net als al veertig jaar geleden met Neerlands Hoop Express.
,,Bram (Vermeulen -red) was toen de grote muziekman, ik de conferencier. Ik had toen niet gedacht dat het verlangen zou blijven om zo dicht bij de muziek te staan.''

Uw discografie is er een om 'u' tegen te zeggen. Maar wordt u wel op waarde geschat als singer-songwriter?
,,Tja, dat geeft mij natuurlijk weer de gelegenheid me weer eens miskend te voelen. Popjournalist Constant Meijers merkt in de liner notes van de cd op dat ik niet in de Popencyclopedie sta. En ja, dat is ook een beetje bizar natuurlijk. Verder ga ik er maar niks over zeggen. Ik ben erg trots op mijn vorige plaat Zonde, met allemaal eigen nummers, maar dit is pas het eerste album waar ik integraal naar kan luisteren. Al blijft het altijd raar om je eigen stem te horen. Meest gelukt vind ik Vertrouwen, een cover van The Flowers van de Nits. Of anders Wachten op een wonder, naar Leonard Cohen."

Met Neerlands Hoop Express, toen nog met Thé Lau, beïnvloedde u heel wat Nederlandstalige bands.
,,Dat was Nederlandstalige rock met betekenisvolle teksten. Die kom je in Nederland nog weinig tegen. De Nederlandse liedjescultuur is Boudewijn de Groot. Punt. Er zit weinig tussen cabaret en smartlap. Ja, Daniël Lohues natuurlijk. Of JW Roy, maar die moet in Nederland meteen in de marge opereren. En jullie hadden natuurlijk ook Bots, laten we die niet vergeten. Een van de beste Nederlandstalige bands ooit. Hans Sanders kenden we al in onze Neerlands Hoop-tijd. We hadden veel parallellen met Bots, alleen waren zij politiek zelfs nóg wat strenger in de leer, haha. Maar als je het hebt over Nederlandstalig, dan hebben de Vlamingen dat natuurlijk veel beter opgepakt: daar hebben ze veel authentieke muzikanten: Raymond, Flip Kowlier, Luc De Vos. Jaloersmakend."

Waar een ander twee jaar doet over een programma, presenteert u er vier in één jaar.
,,Ja, ik heb haast. Bovendien vind ik het nog ontzettend leuk om op het podium te staan. En ik heb nog veel te veel nieuwe ideeën die ik kwijt moet. Ik kan geen twee jaar uittrekken voor een programma, daarvoor gaat mijn leven nu veel te snel."

'Koffers' van Freek de Jonge met band Lik op Stuk, maandag 11 december en vrijdag 15 december om 20.00 uur, Parktheater Eindhoven. Het album is uit op cd en vinyl.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven